Medicii de la Spitalul CFR din Timișoara vin cu o serie de sfaturi utile cu privire la boala pulmonară obstructivă cronică, miercuri, când este marcată ziua mondială de luptă împotriva acestei afecțiuni.
„Ucide mai multe persoane anual decât cancerul pulmonar și de sân împreună. Este a doua cea mai frecventă cauză de spitalizare în regim de urgență. Boala afectează aproape 400 de milioane de persoane la nivel global, reprezentând a treia cauză de deces în lume. În România, incidența este estimată la peste 8% din populația adultă, cu o tendință de creștere. Este vorba de BPOC, Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, o afecțiune a plămânilor care produce „îngustarea” progresivă și ireversibilă a căilor respiratorii. Boala include două componente principale: bronșita cronică, caracterizată prin inflamația cronică a bronhiilor, și emfizemul, care implică distrugerea țesutului pulmonar”, a informat Spitalul CFR din Timișoara.
Potrivit medicilor timișoreni, tratamentul include medicamente bronhodilatatoare, corticosteroizi, dar și programe de reabilitare pulmonară și, în cazurile severe, administrarea de oxigen. Vaccinarea gripală și pneumococică au și ele însă un rol important. Principalele simptome ale BPOC includ tusea persistentă, de multe ori însoțită de sputa, dificultăți de respirație și senzație de sufocare, oboseală cronică și scăderea capacității de muncă.
În fiecare oră, BPOC cauzează peste 250 de decese la nivel global. În România, aproape 10.000 de persoane pierd lupta cu această boală anual, iar multe cazuri rămân nediagnosticate, mai ales în stadiile incipiente.
„Spirometria este testul prin care poate fi depistată această afecțiune. Procedura măsoară funcția pulmonară, mai exact capacitatea plămânilor de a inspira și expira aer. Astfel, prin intermediul acestui test, medicii pot evalua gradul de obstrucționare a căilor respiratorii și gradul de afectare a plămânilor și pot diagnostica afecțiunea. Mai mult, cu ajutorul spirometriei se poate evalua eficiența tratamentului și ajustarea terapiei”, a transmis Spitalul CFR din Timișoara.