Medicii timișoreni: „Atenție la căpușe! Se hrănesc cu sângele gazdei pe al cărei corp ajung”

Medicii timișoreni: „Atenție la căpușe! Se hrănesc cu sângele gazdei pe al cărei corp ajung”

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0
capuse
Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara trag un semnal de alarmă cu privire la căpușe, insecte care sunt periculoase pentru organismul nostru. Potrivit specialiștilor, numărul persoanelor care se adresează unității medicale, după ce au fost mușcate de căpușe, este în creștere. Medicii semnalează faptul că acestea sunt insecte parazite ce se hrănesc cu sângele gazdei pe al cărei corp ajung. Astfel, prin mușcătura căpușelor, în sânge, poate fi transmisă bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme. Odată fixată pe piele, căpușa nu transmite imediat bacteria în sânge, ci are nevoie între 24 și 72 de ore pentru a infecta gazda.
Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpușa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument și să o extragem. Acest lucru este ușor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarbă verde, facem duș și căutăm o eventuală excrescență pe piele, trecând ușor cu mâna pe toată suprafața corpului, chiar și prin păr. Dacă descoperim o căpușă, atunci trebuie să o scoatem. Este foarte important să o îndepărtăm fără să-i rupem capul, deoarece există riscul ca acesta să poată transmite în continuare bacteria ce cauzează boala Lyme. Pentru aceasta luăm un tampon de vată și îl îmbibăm în alcool sau iod, după care îl punem timp de 5 minute pe căpușă. Prin această manevră căpușa slăbește prinderea de piele și, astfel, reușim să o scoatem ușor prin răsucire în sensul invers acelor de ceasornic”, a explicat medicul Virgil Musta, șeful Secției Boli Infecșioase II din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.
În cazul în care căpușa este depistată după câteva zile, este necesar un consult medical pentru începerea unui tratament profilactic.
De câte ori mergem la iarbă verde este recomandabil să ne așezăm pe o pătură, nu direct pe iarbă, și, eventual, să purtăm pantaloni lungi, pentru situația în care ne plimbăm printr-o iarbă mare. Astfel, căpușa să nu se poată fixa de picior. Să ne spălăm seara și să ne inspectăm pielea. Să utilizăm spray-uri anticăpușă, când mergem într-o zonă unde este posibil să fie căpușe. Să consultăm medicii, dacă am găsit o căpușă și nu știm de cât timp este pe piele, dacă nu am reușit să o scoatem cu totul, sau dacă apare eritemul caracteristic la locul mușcăturii de căpușă”, a mai precizat medicul Virgil Musta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *