Medicii şi cetăţenii din Timiş sunt invitaţi să semneze petiţia „Un nou sistem de sănătate românesc”

Medicii şi cetăţenii din Timiş sunt invitaţi să semneze petiţia „Un nou sistem de sănătate românesc”

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Pe lângă faptul că medicii din Timiş şi din întreaga ţară se pregătesc de grevă pe data de 1 septembrie, ei au făcut şi o petiţie online intitulată Un nou sistem de sănătate românesc: Excelenţă, Meritocraţie. Etică. Principala revendicare este creşterea salariilor.

Premise: Datorită degradării climatului de lucru din sistemul de sănătate din țara noastră; a plecării masive din România a personalului medical (peste 20.000 de specialiști din sănătate au părăsit țara, după statisticile prezentate în media); a profundelor nemulțumiri ale pacienților cu privire la modul în care sunt tratați în sistem; a lipsei unei strategii clare din partea decidenților; a implicarii încă prea puțin a Colegiului Medicilor din România.

Şi din dorinţa şi bunele intenţii de a asigura:
– Construirea unui sistem medical performant, care poate fi un reper în Europa de est, în următorii ani, și care poate aduce încasări substanțiale la bugetul de stat prin atragerea de pacienți din străinătate! (Turcia este un bun exemplu în acest sens).
– Realizarea unui climat de lucru si a unei relații medic-pacient bazate pe excelență, pe meritocrație și pe etică !
– Asigurarea unor înalte valori etice în sistemul de sănătate românesc, în consens cu principiile de diligență, competență, prudență din Codul Deontologic al medicilor din țara noastră și pentru a asigura un statut și o recunoaștere corespunzătoare a profesiei de medic !
– Realizarea unui dialog cu societatea și cu decidenții pentru asigurarea unui cadru sănătos al relației medic-societate și prin eliminarea „turbulențelor” din sistem (eliminarea riscurilor de venituri ilicite, nefiscalizate sau neetice) !
– Recunoașterea și recompensarea corectă de către societate a a eforturile depuse de profesioniștii din sănătate!

Cerem în mod edic şi corect:
Implicarea legislativului și a executivului, ca gest de responsabilitate, printr-o serie de măsuri în sprijinul sistemului de sănătate românesc:

Iată ce solicită medicii:

– O NOUĂ GRILĂ DE SALARIZARE ȘI BONIFICARE a personalului medical – în scopul asigurării unui nivel de trai decent și a unui nivel de dezvoltare profesională optimă, diferențiate pe nivele de competență și meritocrație;

– INTRODUCEREA COPLĂȚILOR TRANSPARENTE ÎN SISTEMUL DE STAT, pentru asigurarea accesului la condiții superioare de confort (cazare în rezerve etc) și a accesului preferențial la specialiști de înaltă valoare (o parte din aceste încasări mergând direct spre respectivii profesioniști, la fel ca și în sistemul german) – în scopul creării unui cadru profesional bazat pe competență, pe recunoaștere și pe meritocrație;

– SCUTIREA PERSONALULUI MEDICAL DE LA IMPOZITUL PE VENITUL IMPOZABIL (salar) – măsură similară cu a specialiștilor din IT;

– AJUTOR NERAMBURSABIL DE STAT pentru dotarea și investițiile din sistemul medical – la fel cum se întâmplă în alte ramuri de activitate (agricultură etc).Petiţia poate fi semnată aici: http://www.petitieonline.com/un_nou_sistem_de_sanatate_romanesc.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *