Medicii de familie sunt în prima linie în lupta cu Covid19. Recomandările medicului Virgil Musta

Medicii de familie sunt în prima linie în lupta cu Covid19. Recomandările medicului Virgil Musta

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Medicii de familie din Timiș sunt în prima linie împotriva Covid19 și deja unul dintre ei a căzut victimă, a fost infectat de la un pacient și acum se află în tratament la spital.

Prin urmare, Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, își arată solidaritatea cu medicina primară și prezintă mai multe recomandări utile doctorilor, în această pandemie.

Am auzit că, din păcate, în județul Timiș este un prim caz de Covid- 19 confirmat la un medic de familie. Am un mare respect pentru această categorie de medici și știu foarte bine că și ei sunt acum implicați în mod direct în bătălia pe care o ducem cu toții în această perioadă”, spune dr. Virgil Musta.

Recomandările doctorului Virgil Musta:
Primul lucru foarte important este următorul: ”Considerați-i pe toți pacienții pe care trebuie să îi consultați ca fiind posibili purtători ai virusului!”.
Suntem în perioada comunitară a infecției și pacienții pot fi infectați fară să prezinte simtome sau să vină pentru altă afecțiune, dar ei să prezinte în faringe și virusul.
Este foarte important să nu consultați fără echipament de protecție corespunzator, adică mască FF2, ochelari sau vizieră, capelină, mănuși de unică folosință și combinezon sau halat peliculizat ce se poate dezinfecta.
Știu că este foarte posibil să nu aveți toate acestea, dar până reușiți să le procurați ajută mult o organizare foarte bună a activității. Sunt convins că deja faceți poate toate aceste lucruri și chiar și altele pe care nu le-am menționat, dar le trec și eu mai jos, poate sunt unele care vă ajută suplimentar:
· majoritatea consultațiilor să fie telefonice
· programați pacienții care necesită consult la cabinet la 20 de minute, din care consultul să fie mai scurt de 10 min, iar apoi aerisiți încăperea după fiecare consult, curățați suprafețele atinse de pacienți, instrumentele și echipamentele medicale folosite în timpul consultului ( stetoscop, tensiometru, termometru pulsoximetru etc).
· spălați-vă bine pe mâini după fiecare consultație și înainte de o nouă consultație.
· rugați pacientul să pastreze o distanță de cel putin 2 metri în timpul discuției pentru anamneză, iar consultul clinic să fie scurt, țintit și nu din față (din lateral sau din spate).
· rugați pacienții să nu atingă suprafețele, iar dacă au posibilitatea să se spele cu apă și săpun înainte de consultație, să o facă.
· anunțați pacienți să vină când sunt programați cu protecție în fața gurii: mască, batic sau orice alta improvizație care să împiedice posibila răspândire a virusului în toată încăperea.
· purtați și dumneavoastră, așa cum am spus mai sus, echipamentul de protecție: mască, vizieră, capelină, mănuși de unică folosință, halat ce se poate dezinfecta. Nu consultați în niciun caz în haine de stradă, procurați-vă cât mai repede echipament de consultație complet.
· nu lăsați mai mult de 1-2 pacienți în sala de asteptare, la distanță mai mare de 2 m unul de altul, cu protecție a gurii și a nasului. Aerisiți des și această încăpere. Dezinfectați des și cuierul din sala de așteptare și din cabinet.
· nu vorbiți la telefonul mobil în timpul consultului. Dezinfectați des telefonul mobil.
· programați riguros pacienții și respectați programările, astfel încât să nu se aglomereze, pentru a nu fi nevoiți să aștepte în stradă. Așteptatul în strada îi protejează cel mai bine împotriva contaminării, dar nu se poate face pe ploaie sau frig.
· nu permiteți pacienților să dea buzna peste dumneavoastră, rugați-i să respecte și ei cu strictețe toate regulile, deoarece este în mod evident și în folosul lor.
· afișați la loc vizibil toate aceste reguli
· opriți activitatea câte 30 de minute la fiecare 2 ore pentru aerisire și dezinfecție mai serioase (țineți cont de acest lucru când faceți programările). Folosiți soluții cu clor pentru dezinfecția suprafețelor și puneți un preș îmbibat cu soluție de clor la intrarea în sala de așteptare. Dacă aveți, folosiți lampa UV. Dezinfectați-vă halatul peliculizat cu soluții biocide.
Știu că nu e chiar așa ușor să implementați continuu aceste măsuri organizatorice și de precauție, dar e o perioadă excepțională, care impune măsuri excepționale și efort suplimentar, în special pentru d-voastră, dar și pentru pacienți.
Atâta timp cât acest efort comun ne ajută să trecem cu toții cu bine peste această încercare grea, trebuie să-l facem.
Avem nevoie de eroi, nu de martiri! Mulțumesc tuturor pentru tot ceea ce faceți! Ținem aproape, deși păstrăm distanța! Numai împreună vom reuși!”, transmite medicul Virgil Musta.