Medicii de familie din Timiș i-au scris ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. De ce sunt nemulțumiți?

Medicii de familie din Timiș i-au scris ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. De ce sunt nemulțumiți?

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Dr. Elisabeta Spătaru, membră în Consiliul Județean al Colegiului Medicilor din Timiș și dr. Daniela Dan din Timișoara, i-au scris ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a-și arăta revolta și nemulțumirea cu privire la ordonanța nr. 180 din 2020, privind Covid-19, prin care îi obligă pe medici să iscălească un document de care nu sunt de acord.

Este trist că un medic, respectiv un prim ministru să desconsidere, să discrimineze o specialitate, așa cum domniile voastre o fac cu medicii de familie. Există și alte specialități care îngrijesc bolnavi COVID 19: interniști, cardiologi, reumatologi, balneo-fizioterapeuți etc., pe aceștia nu i-ați obligat la un “contract de monitorizare COVID-19 ”, ei au primit inclusiv stimulentul de risc, ei pot stă câte 2 săptămâni acasă, sunt plătiți, dacă se îmbolnăvesc, chiar de COVID 19, au concediul medical plătit, au medic care îi înlocuiește. Noi, ca medici de familie, avem 105 lei, grație și milă 168 lei? pentru a acoperi toate aceste aspecte enumerate mai sus??? O monitorizare durează 14 zile minim, chiar 30, pentru că acești pacienți, secundar, pot dezvoltă fibroză pulmonară, de exemplu, și ca urmare vor fi în grijă noastră pentru multă vreme!105 lei : 14=7,5 lei, din care 16%, impozit minim, Rămân 6,2 lei. Este o suma “imensă“ acordată de guvernul PNL pentru supravegherea non-stop, 24 din 24, 7 din 7, a unui pacient pozitiv SARS Cov-2, de către medicul de familie, majoritatea primari, cu peste 15-20 de ani de experiență. Domnia voastră ar face asta???? Un profesor care preda online, din confortul locuinței dumnealui, primește stimulentul de risc!  Noi, medicii de familie, nu l-am primit! Este umilitoare  și discriminatoare această ordonanță nr. 180 din 2020, față de medicii de familie și, ce este sever și extrem de grav, față de pacientul român.  Medicii de familie sunt în cabinete, în legătură permanentă cu pacienții lor din martie 2020, de când s-a declanșat această pandemie !Medicii de familie continuă să monitorizeze pacienți COVID-19, o fac ca atribuție de monitorizare boală infectocontagioasa cu potențial endemico-pandemic, asumată prin “Normele de aplicare -Co-Că 2020“. Total dezamăgită de Guvernul Orban și MS Tătaru, dr. Daniela Dan, medic primar medicină de familie. Nu veți avea votul meu și nici al pacienților mei !!!!”, se arată în scrisoarea deschisă a medicului Daniela Dan.

Dr. Elisabeta Spătaru, membră în Consiliul Județean al Colegiului Medicilor din Timiș, scrie:

Cu tot respectul de care mai dispun la starea de epuizare în care sunt de când pe lângă consultarea bolnavilor programați, vaccinarea copiilor și adulților, urmărirea gravidelor, monitorizarea cronicilor, tele-consultații la cei cu IACRS, solicitări testări prin 112 la suspecți COVID, monitorizarea celor cu COVID pozitivi, emailuri la DSP pentru decizii, raportări vaccinări, raportări morbiditate la DSP, raportări la casă, concedii medicale la izolați și carantinați, cu tot ce înseamnă parte birocratică aferentă, eu nu pot să accept și această ultima umilință, Ordonanța 180! Prin acest document vreți să mă obligați să semnez un contract de care nu am nevoie să îmi fac profesia, și asta pentru o suma rușinos de mică, de care mă lipsesc fiindcă mă simt tratată că ultimul cerșetor din România! În 40 de ani de muncă nu am fost mai umilită ca acum! Dacă v-ar preocupă reforma în sistemul sanitar românesc, ați conștientiza că noi, medicina de familie, suntem baza acestui sistem, ne-ați respectă și ați finanța medicină primară corespunzător ! Spre deosebire de dumneavoastră, cei care ne respectă sunt chiar pacienții, care sunt la fel de șocați de oferta dumneavoastră! Muncim din prima zi a pandemiei și suntem supuși riscului de infectare cu fiecare pacient care intră în cabinet, nu ne-ați sprijinit cu nimic, ne descurcăm din puținul pe care îl avem și pentru care muncim zi de zi, fără a ne permite concedii de odihnă fiindcă dacă nu muncim nu realizăm puncte și nouă nu ne asigura nimeni un salar că la bugetari. Încep să se îmbolnăvească și să moară și medici de familie, dar pentru dumneavoastră nu contăm, însă ar trebui să conteze pacienții care vor rămâne efectiv fără medic! Și pentru toată această situație în care suntem, dumneavoastră veniți cu asemenea oferte umilitoare și mai vreți să ne faceți și responsabili pentru neputință și incompentența altora, obligându-ne să semnăm un asemenea contract! Dumnezeu să vă ierte!”, scrie și dr. Spătaru Elisabeta.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *