Medic timișorean: „Vindecarea după infecția cu Covid-19 necesită timp și răbdare”

Medic timișorean: „Vindecarea după infecția cu Covid-19 necesită timp și răbdare”

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Noemi Suppini Porojan, pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, vorbește despre recuperarea pacienților care au trecut prin infecția cu noul coronavirus. Astfel, medicul timișorean spune că este nevoie de timp și răbdare pentru vindecarea completă.

Vindecarea după infecția cu Sars Cov 2 este un proces complex care necesită timp și răbdare, iar evaluarea și monitorizarea pacientului sunt indispensabile recuperării complete. Unii pacienți pot prezenta o întârziere în remisiunea simptomelor COVID-19. În linii mari, cei care au trecut printr-o formă moderată sau severă de boală pot fi împărțiți în două categorii, cei care rămân cu sechele grave, de exemplu cei care dezvoltă complicații trombembolice, și cei care au, de fapt, un tablou clinic nespecific, de exemplu oboseală și dificultăți de respirație. Până acum am stabilit că putem vorbi de un COVID-19 post-acut, cu o durată de peste trei săptămâni de la debutul primelor simptome, și un COVID-19 cronic, care se întinde pe o perioadă mai mare de 12 săptămâni. Noi le recomandăm realizarea unei evaluări doar celor care prezintă simptome reziduale pulmonare”, spune Noemi Suppini Porojan.

Medicul timișorean spune că pacienții cu Covid-19 care au fost spitalizați pot fi evaluați după externare, la cel puțin 30 de zile, iar apoi la trei luni, șase luni și la un an. Astfel, se realizează o evaluare clinică respiratorie, una cardiacă, dar și una a simptomelor neurologice.

Cele mai grave complicații apărute la nivelul sistemului respirator, după COVID-19, sunt fibroza pulmonară și bolile vasculare pulmonare. Pacienții cu dificultăți de respirație, au saturații de oxigen scăzute, și necesită reabilitare prin practicarea de exerciții specifice, dar și îngrijiri paliative și ale simptomelor. În cazul pacienților cu afectare pulmonară post-COVID se constată o disfuncție ventilatorie restrictivă, care se corelează cu leziunile fibrotice detectate pe investigațiile imagistice”, spune Noemi Porojan-Suppini.

Conform pneumologului timișorean, evaluarea post infecție cuprinde efectuarea unui examen clinic, măsurarea parametrilor vitali, de exemplu saturație în oxigen, tensiune arterial și frecvență cardiacă. De asemenea, este necesară efectuarea unor analize biologice uzuale: hemoleucogramă, profil inflamator: proteina C reactivă, VSH, LDH, feritină, analize ce pot indica persistența inflamației, profilul de coagulare a sângelui și analize biochimice: uree, creatinină, transaminaze și glicemie. În cele mai multe cazuri se recomandă realizarea unor teste imagistice CT sau radiografie toracică, dar și teste de explorare a funcției pulmonare, acestea presupunând realizarea unei spirometrii.

Tot acest set de analize poate fi realizat și la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Investigațiile se realizează gratuit, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie către medicul specialist pneumolog și în urma unei programări.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *