Medic timișorean, sfaturi utile pentru cei care sunt zgâriați sau mușcați de pisică

Medic timișorean, sfaturi utile pentru cei care sunt zgâriați sau mușcați de pisică

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Un medic timișorean vine cu sfaturi utile pentru persoanele care ajung în situația de a fi mușcate sau zgâriate de pisică. Astfel, Anca Elena Ianitcaia, medic specialist boli infecțioase, spune că aceste persoane se pot confrunta cu boala zgârieturii de pisică, cauzată de infecția cu o bacterie.

Boala zgârieturii de pisică, ce e cunoscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică sau limfoadenita subacută regională, este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella Henselae, care este prezentă în saliva pisicii. Purtătoare ale acestei bacterii sunt de cele mai multe ori animalele cu vârsta mai mică de 1 an. Cel mai adesea transmiterea bacteriei la om are loc prin mușcătura sau zgârietura de pisică. Bacteria însă poate pătrunde în organismul uman și dacă pisica infectată linge o rană deschisă de la nivelul pielii. După o incubație de 1-2 săptămâni, boala debutează cu o leziune primară ce apare sub forma unei papule sau pustule mici, eritematoasă, nedureroasă, care se dezvoltă la locul inoculării (la locul mușcăturii sau al zgârieturii). În decurs de 1-3 săptămâni apare limfadenopatia regională, ganglionii afectați sunt măriți în volum și devin dureroși, câteodată fiind însoțiți de eritem la nivelul tegumentului. Ganglionii axilari sunt cel mai frecvent afectați, urmați de cei ai capului sau gâtului și, ulterior, cei inghinali sau femurali”, a explicat medicul timișorean.

În ceea ce privește simptomele, Anca Elena Ianitcaia atrage atenția că cele generale includ febră, frisoane, cefalee, mialgii, inapetență și astenie. Mai rar pot să existe scăderi ponderale, transpirații nocturne, deglutiție dureroasă, paralizie a mișcărilor verticale ale globilor oculari și chiar dureri abdominale.

Pentru majoritatea pacienților boala este asimptomatică, se remite fără o intervenție medicală. În cazul pacienților cu sistem imunitar slăbit este necesar, însă, tratamentul antibiotic, durata acestuia depinzând de evoluția clinică. Singura metodă sigură de prevenție este evitarea contactului cu pisicile posibil infectate. Astfel, se recomandă tăierea unghiilor și deparazitarea pisicilor. Dacă ați fost mușcat sau zgâriat de pisică, spălați-vă imediat pe zona respectivă cu apă și săpun, folosiți soluții dezinfectante, apoi prezentați-vă la o clinică de boli infecțioase pentru o evaluare medicală”, a detaliat medicul timișorean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *