Medic timișorean, lecție despre o boală care poate pune viața în pericol: abcesul pulmonar

Medic timișorean, lecție despre o boală care poate pune viața în pericol: abcesul pulmonar

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara continuă seria lecțiilor oferite despre tot felul de boli care ne pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate la timp. Una dintre aceste afecțiuni este și abcesul pulmonar, iar medicul pneumolog Camil Mihuța vine cu o serie de informații utile.

Un abces pulmonar este o cavitate plină de material purulent în plămân, înconjurată de țesut inflamat. De obicei, acesta rezultă din aspirația în plămâni a bacteriilor care trăiesc în mod normal în faringe sau în cavitatea bucală, în special în șanțul gingival, ceea ce duce la o infecție. Abcesul pulmonar poate fi dificil de tratat și poate pune viața în pericol”, a explicat medicul timișorean.

Simptomele unui abces pulmonar apar de obicei lent, pe parcursul câtorva săptămâni. Acestea pot include: dureri la nivelul toracelui, mai ales în timpul inspirului, tuse, oboseală excesivă, febră, pierderea poftei de mâncare, scădere ponderală, transpirații nocturne și eliminare de spută (un amestec de salivă și mucus) cu puroi, care are adesea un gust neplăcut și un miros fetid.

De obicei, abcesul pulmonar este cauzat de imposibilitatea de a tuși, sănătatea orală precară, sistemul imunitar nu funcționează bine, căile respiratorii blocate, diseminare prin sânge sau infectare directă. Potrivit medicului de la Spitalul „Victor Babeș”, un abces pulmonar este diagnosticat fie prin radiografie toracică sau tomografie computerizată a toracelui, fie prin bronhoscopie.

În ceea ce privește tratamentul, există mai multe moduri de a trata un abces pulmonar: antibiotic sau drenaj chirurgical.

Intervenția chirurgicală este rară, dar unii pacienți au nevoie de o asemenea abordare pentru a se îndepărta partea de plămân afectat. Complicațiile posibile ale unui abces pulmonar includ cronicizarea abcesului, dacă persistă mai mult de 6 săptămâni, empiemul, care este o acumulare de lichid purulent în cavitatea pleurală sau hemoptizie (eliminare de sânge prin tuse). Uneori un abces poate distruge un vas de sânge și poate provoca sângerări grave”, a detaliat pneumologul Camil Mihuța.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *