Un semnal de alarmă cu privire la consumul în exces de antibiotice a fost tras luni, 18 noiembrie, de către medicii de la Spitalul CFR din Timișoara, cu ocazia Zilei Europene a Informării despre Antibiotice.
„Abuzul de antibiotice nu face altceva decât să ne aducă mai aproape de o perioadă în care medicamentele pe care le folosim nu vor mai avea efect. Este important să înțelegem că utilizarea acestora trebuie să fie făcută strict sub supravegherea unui medic. Altfel, riscăm apariția acelor bacterii rezistente și nu mai avem mijloace de luptă împotriva lor. Riscăm să murim din cauza unor boli care puteau până acum să fie tratate cu antibiotice tradiționale. Cu alte cuvinte, automedicația, autoadministrarea necontrolată de antibiotice, duce la pierderea eficacității acestora, crescând mortalitatea din cauze preventibile”, a afirmat Adela Filipescu, farmacist în cadrul Spitalului CFR din Timișoara.
La nivelul Uniunii Europene, peste 33.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. În România, utilizarea antibioticelor se menține la un nivel îngrijorător, țara noastră fiind printre statele cu un consum ridicat.
„Dacă nu se iau măsuri urgent, până în 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea cauza mai multe decese decât bolile oncologice. Sunt doar câteva dintre semnalele de alarmă care arată necesitatea unei schimbări imediate a modului în care sunt prescrise și administrate antibioticele. Rezistența antimicrobiană este o problemă medicală cu un impact major asupra sănătății publice. Deși aceste medicamente au revoluționat medicina modernă, salvând milioane de vieți, utilizarea lor necorespunzătoare, chiar abuzivă, din ultimii ani pune în pericol sănătatea la nivel global”, au transmis reprezentanții Spitalului CFR din Timișoara.