Cristina Ilie, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Spitalului CFR din Timișoara, oferă o serie de sfaturi utile astfel încât să nu ajungem la spital de Crăciun, din cauza exceselor alimentare, și nu numai.
„Încercați să evitați excesul de sare și grăsimi, limitând consumul de alimente procesate, precum și cele bogate în zahăr rafinat. Suntem cu toții de acord că în timpul sărbătorilor de iarnă, mezelurile și dulciurile sunt nelipsite de la masă, dar acestea trebuie consumate cu măsură. Optați pentru preparate culinare mai sănătoase, gătite acasă, folosind ingrediente proaspete și condimente pentru a adăuga savoare. Evitați grăsimile nesănătoase și carbohidrații în cantitate mare. Monitorizați consumul de alcool: Dacă consumați băuturi alcoolice, faceți-o cu moderație. Alcoolul poate avea efecte negative asupra sănătății și poate afecta capacitatea organismului de a procesa alimentele. Limitați-va la 2 porții pe zi, în cazul bărbaților, și 1 porție pe zi pentru femei. 1 porție înseamnă 100 ml vin sau 250 ml bere ori 30 ml băuturi spirtoase. Fiți atenți la alergeni: Dacă aveți alergii alimentare, asigurați-vă că sunteți conștienți de ingredientele din preparatele pe care le consumați. Comunicați aceste informații și celor din jur pentru a evita situații nedorite. Porții moderate: Chiar dacă este o perioadă festivă, încercați să nu exagerați cu dimensiunile porțiilor. Moderarea în consumul de alimente vă va ajută să evitați problemele gastrice, dar și să mențineți o greutate sănătoasă”, a explicat Cristina Ilie.
De asemenea, medicul din Timișoara ne recomandă să facem mișcare în aer liber 30 de minute pe zi.
„Excesele pot duce la tulburări digestive (pancreatită, colecistită, gastrită, diaree etc), dar și metabolice, mai ales în cazul pacienților cu diabet zaharat sau afecțiuni cardiace”, a semnalat Cristina Ilie.