Spitalul CFR din Timișoara vine cu informații utile cu privire la controalele prevăzute de Medicina Muncii și importanța lor.
„Controalele prevăzute de Medicina Muncii permit depistarea precoce, în multe situații, a unor afecțiuni legate de muncă, a bolilor profesionale, dar și a altor probleme de sănătate. Oboseala cronică, problemele legate de vedere, dar și tulburările neurologice, care pot afecta siguranța la locul de muncă, sunt identificate odată cu evaluarea stării de sănătate. De asemenea, examinările medicale pot indica necesitatea unor îmbunătățiri a mediului de lucru. De la ergonomia biroului, utilizarea echipamentului de protecție și până la schimbarea sarcinilor pentru angajații cu afecțiuni cronice. Monitorizarea sănătății angajaților ajută, însă, și la crearea unui mediu de lucru sigur și favorabil pentru întreaga echipă”, a explicat Flavius Cioca, medic specialist Medicina Muncii la Spitalul CFR din Timișoara.
Potrivit medicului timișorean, controalele periodice pot fi făcute: anual, pentru majoritatea angajaților; la fiecare 6 luni, pentru anumite tipuri de angajați (cei din sectorul alimentar sau munca în condiții de izolare); la revenirea din concediul medical prelungit sau la schimbarea locului de muncă ori a activității, dacă noul post implică alte cerințe medicale sau expunerea la alți factori de risc decât cei inițiali.
De asemenea, există o diferență între controlul medical periodic și controlul medical la angajare. Astfel, aflăm că cel medical la angajare se efectuează înainte ca o persoană să înceapă activitatea într-un loc de muncă. Acesta e obligatoriu, iar scopul său este acela de a verifica dacă persoana e aptă pentru postul respectiv. Acest control include realizarea unei electrocardiograme, poate necesita analize de sânge, investigarea analizatorului vizual, în funcție de riscurile profesionale asociate noului loc de muncă. Fără acest aviz medical angajatorul nu poate încheia legal contractul de muncă. Controlul medical periodic se face la intervale regulate. „Verificarea” medicală are rolul de a monitoriza starea de sănătate a angajatului și de a identifica eventuale probleme cauzate de condițiile de muncă. Controlul periodic este obligatoriu pentru toți angajații, îndeosebi pentru cei expuși la factori de risc, precum substanțe periculoase, efort fizic intens, zgomot sau radiații. Angajatorul are obligația legală de a asigura examinarea medicală periodică a angajaților. La finalul investigației, medicul de medicina muncii emite o fișă de aptitudini.
„Nerespectarea acestor obligații aduce sancțiuni din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă. Angajații cu probleme de sănătate pot reprezenta un pericol pentru ei înșiși, dar și pentru colegii lor de muncă, crescând riscul de accidente și afectând productivitatea. De aceea, cei care nu efectuează controlul medical nu pot fi considerați apți de muncă și riscă să nu fie primiți la serviciu până la efectuarea examenului. În același timp, lipsa unor controale și investigații medicale poate duce la agravarea unor afecțiuni existente sau la dezvoltarea unor boli profesionale care ar fi putut fi prevenite. Dacă un angajat suferă un accident de muncă și nu este din vina lui, dar nu are un control medical valabil, acesta poate avea dificultăți în obținerea unor posibile despăgubiri de la angajator sau asigurator”, a afirmat Flavius Cioca.