Medic din Timișoara: copiii din ziua de azi nu fac sport și consumă alimente nesănătoase. De ce riscă să facă infarct la 35 ani

Medic din Timișoara: copiii din ziua de azi nu fac sport și consumă alimente nesănătoase. De ce riscă să facă infarct la 35 ani

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0
inima

Copiii din ziua de azi stau mai mult pe calculator și mai puțin pe terenul de sport. Sedentarismul, dar și o alimentație defectuoasă alcătuiesc un mod de viață pe care-l practică de obicei locuitorii marilor orașe. În aceste condiții, și valorile colesterolului sunt din ce în ce mai crescute.

Cu scopul de a afla care sunt aceste valori la copiii de zece ani, Fundația CardioPrevent, din care fac parte mai mulți medici din Timișoara, a desfășurat, în urmă cu o lună, proiectul CLIPA. În cadrul campaniei, elevii au fost înțepați în deget pentru ca medici să afle valoarea colesterolului, plus că au beneficiat și de o scurtă prezentare a alimentației sănătoase. Iar rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare.

Din cei aproape 300 de copii cărora li s-a recoltat sânge până în prezent în cadrul proiectului CLIPA, peste 20% au valori ale LDL colesterolului mai mari de 100 mg/dl (3% au valori chiar mai mari decât 160 mg/dl), cu mult mai mari decât în previziunile noastre. Acest lucru este, probabil, doar parțial cauzat de modificările transmise genetic ce induc un nivel crescut al colesterolului (1 din 200 în statisticile europene), dar mai ales de modul de viață“, explică medicul Dan Gaiță, președintele Fundației CardioPrevent.

Potrivit doctorilor timișoreni, viitorii adulți care au la zece ani colesterolul peste 160 mg/dl riscă să facă infarct la 35 de ani, dacă nu sunt depistaţi şi trataţi corect încă de la această vârstă. Creșterea colesterolului din sânge este unul dintre factorii determinanți în declanșarea afecțiunilor cardiovasculare, prima cauză de mortalitate din România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *