Mașinile electrice pot fi parcate gratuit la Timișoara. Noul sistem Timpark, în vigoare de la 1 aprilie

Mașinile electrice pot fi parcate gratuit la Timișoara. Noul sistem Timpark, în vigoare de la 1 aprilie

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

Anunț important pentru șoferi. Începând cu data de 1 aprilie, vor fi valabile noi reguli pentru utilizarea locurilor de parcare din Timișoara. Printre altele, în cartierul Cetate nu vor mai fi disponibile abonamente, ci plata se va face doar cu ora. De asemenea, vor fi introduse abonamentele rezidențiale, iar posesorii de mașini electrice vor putea parca gratuit pe domeniul public al Timișoarei.

Având în vedere că noul regulament de parcare devine funcțional de la 1 aprilie, începând cu data de 21 martie pot fi cumpărate abonamente, de la sediul Timpark sau online. În total, Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a explicat, joi, că orașul a fost împărțit în patru zone tarifare: verde, roșie, galbenă și albastră. Zona verde se referă la cartierul Cetate, iar aici sunt aduse cele mai importante modificări.

Zona verde, din preajma cartierului Cetate, devine o zonă în care nu se mai pot face abonamente și o zonă în care vom descuraja lăsarea mașinii pe timpul zilei. În momentul în care venim în centrul orașului, cu toții avem problema că nu putem să găsim locuri de parcare. Iar un motiv mare este că foarte mulți dintre oamenii care lucrează în cartierul Cetate vin, parchează mașina și o lasă toată ziua. Sistemul și zona verde va descuraja acest lucru și vom prioritiza în acest mod parcarea pentru timișorenii care au treabă în centru. Automat, toți cei care vin în zona centrală vor putea parca în continuare pe zona roșie. Impactul nu va fi atât de mare, pentru că, până la urmă, sunt undeva sub 1.000 de locuri cele din zona verde, iar undeva la 20.000 restul de locuri din sistemul Timpark. În zona verde, pe anumite străzi, va fi și tarif progresiv. Unele dintre locurile de parcare care au fost rezervate deja în zona centrală, zeci sau poate chiar sute de locuri, aceste rezervări se vor pierde, vor mai exista rezervări pentru unele instituții, pentru consulate sau alte nevoi de utilitate publică, dar numărul de locuri rezervate și blocate va scădea. Vom elimina rezervările pentru instituții care nu sunt de utilitate publică, bănci sau alte instituții de acest gen”, a explicat Ruben Lațcău.

Viceprimarul Timișoarei a detaliat că în zonele roșie și galbenă vor fi disponibile locuri mixte.

Pe abonament, în timpul zilei se va parca între 08.00 și 20.00, de luni până vineri, noaptea parcarea va fi gratuită. Pe locurile care vor fi marcate cu simbolul parcare rezidențială, între 17.00 și 08.00 respectivele locuri vor fi rezervate pentru rezidenți, adică cei care au domiciliul sau flotant în zona respectivă”, a explicat Ruben Lațcău.

De asemenea, sistemul de parcare Timpark se extinde pe străzi din mai multe cartiere din oraș, pe care va fi introdusă zona albastră. Este vorba de străzi situate în Soarelui, Girocului, Aradului, Simion Bărnuțiu, o parte din Dorobanți și în Calea Șagului.

Aici vorbim de parcări deja existente sau care au fost amenajate anul trecut sau în anii anteriori, unde prioritatea e să-i ajutăm pe cei care au domiciliul în acele zone să poată să găsească un loc de parcare în timpul serii. Sistemul a fost în așa fel gândit încât locatarii să aibă prioritate. Practic, ca să îți iei un abonament rezidențial dacă locuiești pe str. Surorile Martir Caceu, de exemplu, ai nevoie să ai flotant sau să ai domiciliul. Nu contează dacă mașina este înregistrată pe tine, dacă este mașină de firmă sau personală, dacă este mașina soției sau sunt două mașini. Nu există, momentan, limitări de mașini per apartament”, a declarat Ruben Lațcău.

În ceea ce privește tarifele, viceprimarul Timișoarei a detaliat faptul că în zona albastră costul este de 1 leu/h, în zona galbenă – 1,5 lei/h, în zona roșie – 2 lei/h, iar în zona verde – 4 lei/h. Totodată, costul unui abonament în zona albastră va fi de 25 lei/lună, în zona galbenă – 34 lei/lună, iar în zona roșie – 42 lei/lună.

Gratuitate vor avea, conform legii, persoanele care au fost persecutate între anii 1940 – 1945 și persoanele cu handicap. De asemenea, s-a introdus gratuitatea pentru cei care dețin vehicule electrice, iar persoanele care donează sânge beneficiază de parcare gratuită timp de o lună.

Nu vrem să angajăm sute de parcagii. Suntem în curs de achiziție a unui sistem digital de camere pe care le vom monta pe mașinile Timpark și care în mod automat va avea în baza de date fiecare loc de parcare inventariat. La 50 km/h, poate să înregistreze toate locurile de parcare pentru toate mașinile de pe stradă și vom știi unde și pe ce loc există o mașină care are sau nu parcarea făcută și punctual vom găsi acea mașină. Intenția este să ne dotăm cu aceste echipamente și să nu creștem numărul de referenți care verifică aceste abonamente”, a afirmat Ruben Lațcău.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *