Marian Cucșa, secretarul ALDE Timiș și-a pierdut prietenul din copilărie în Revoluția din Decembrie 89

Marian Cucșa, secretarul ALDE Timiș și-a pierdut prietenul din copilărie în Revoluția din Decembrie 89

- in Interviu, Locale, Politica, Stiri
0

cucsaDeși aveați doar patru ani, îmi spuneți că vă amintiți perfect acele zile din Decembrie 89. Concret ce a trăit copilul Marian în acele zile?

Îmi amintesc că în acele zile, înainte de Crăciun, alături de sora și fratele meu, dormeam în baia de servici a apartamentului din Calea Aradului, în timp ce tatăl meu, împreună cu vecinii de pe scară ne păzeau de răufăcătorii pe care îi numiseră teroriști. De asemenea îmi amintesc că Săndel, într-un moment de neatenție al părinților, împins de curiozitatea caracteristică vârstei, a ieșit în fața blocului să vadă soldații și … a fost împușcat. A murit pe loc. Săndel, cu doar doi ani mai mare ca mine, era prietenul meu.

Ce ați simțit în acele clipe?

Copil fiind nu am înțeles mare lucru din ceea se petrecea atunci pentru că mama ne-a oprit din alergatul spre geam pentru a-l vedea pe Săndel răpus de gloanțe. Riscul era foarte mare să fim și noi în aceeași situație, pentru că locuiam la parterul blocului. După acele zile, când am avut voie din nou să ieșim la joacă, am constatat că lipsea cineva. Lipsea Săndel…

Au trecut 26 ani de atunci, 26 ani în care în care tânărul Marian Cucșa a terminat studiile liceale și a urmat cursurile Facultății de Fizică a Universității de Vest din Timișoara, după care a intrat în câmpul muncii la diferite companii private, iar în ultimii trei ani a hotărât să ia calea antreprenoriatului. Vă invit să faceți un scurt exercițiu de imaginație și să îmi spuneți ce ați fi făcut dacă Revoluția din Decembrie 89 nu ar fi avut loc până astăzi?

Bună întrebare! În primul rând, pot să spun că nu aș fi avut acces la învățământul superior pentru că știu că pe vremea aceea, acesta era un privilegiu acordat doar celor raliați politic. Prin urmare, pentru că sistemul era de așa natură încât îți asigura un loc de muncă la terminarea liceului, cel mai probabil aș fi ajuns un muncitor obedient și disciplinat, într-o fabrică din Republica Socialistă România.

La nici 30 ani, ați reușit să faceți  niște realizări de care să fiți mândru. Care au fost principiile și valorile după care v-ați ghidat pentru a ajunge aici. Vă întreb asta pentru că, la 26 de ani de la Revoluție, încă mai sunt adulți tineri, nu puțini, care nu și-au găsit un rost în viață?

În primul rând, tata mereu îmi spunea că totul are o ordine în viață: mai întâi vine școala, apoi locul de muncă de unde să îți asiguri traiul, iar ulterior îți poți permite să experimentezi micile plăceri ale vieții. Completarea am adus-o eu, găsind un echilibru între toate trei;

Despre tinerii de-o seamă cu mine, nu aș vrea să îi împart într-o categorie sau alta, dar pot spune că am cunoscut deopotrivă,atât tineri ambițioși cu un scenariu de viață bine stabilit, cât și tineri care încă își caută un țel în viață.

Activați în politică de 7 ani. Care au fost motivațiile ce v-au determinat să intrați în sfera politică și dacă în present ele mai sunt congruente cu dumneavoastră?

Recunosc că am intrat în politică dintr-o nevoie simplă, pe care fiecare dintre noi o are, aceea de afiliere la un grup cu care împărtășești aceleași principia și valori. Aveam atunci doar 22 ani, eram un tânăr în plină formare și cu o poftă de cunoaștere incomensurabilă. Între timp, având câteva modele demne din politica românească, am reușit să deprind ușor modul de organizare și funcționare al partidelor politice.

În prezent mă implic activ în politică pentru a încerca să “stopez” tot ceea ce se poate stopa,pentru a păși spre normalitate. Așa că, am încredere în capacitățile de discernământ ale fiecăruia că nu veți face greșeala de a mă eticheta ca pe acei politicieni care, într-adevăr, nu au făcut cinste acestei țări.

Cât despre Revoluție, am aprins ieri o lumânare pentru Săndel, prietenul meu din copilărie care nu a avut șansa la viață… la o viață… indiferent care este ea, atâta vreme cât suntem sănătoși.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *