Maria Grapini vorbește despre răspunsul UE la pandemia Covid19 și a scris CE despre încălcarea drepturilor lucrătorilor în Germania

Maria Grapini vorbește despre răspunsul UE la pandemia Covid19 și a scris CE despre încălcarea drepturilor lucrătorilor în Germania

- in Economie, Locale, Stiri
0

În cadrul Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului a Parlamentului European a avut loc, în 4 mai, un schimb de opinii dintre Maria Grapini, vice-președintele Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor, și Margrethe Vestager, vice-președinte executiv a Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, privind răspunsul UE la epidemia de COVID-19.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre efectele crizei create de COVID-19 asupra pieței interne, tehnologizare și evoluțiile digitalizării.
Comisarul Vestager a menționat că este necesar ca fondul de recuperare să fie inclus în următorul CFM.

În contextul următoarelor evoluții este necesar ca angajații să aibă abilitățile digitale, este foarte important ca Uniunea să nu rămână în urmă în ceea ce privește digitalizarea. Criza creată de COVID-19 a arătat importanța lanțurilor de aprovizionare la nivel european.

Este esențial ca oamenii să aibă încredere în sistemele democratice și măsurile luate. Statele Membre cu sprijinul Comisiei pot adopta o serie de măsuri pentru a face față crizei create de COVID-19. Comisarul responsabil pentru o Europa pregătită pentru era digitală a invocat necesitatea creării și dezvoltării unei aplicații pentru a monitoriza răspândirea noului coronavirus, acesta fiind următorul pas în ceea ce privește evoluția tehnologică. Este esențial ca la nivelul Uniunii să fie îmbunătățită conectivitatea.

În ceea ce privește IMM-urile europene, acestea se află într-o perioadă foarte dificilă, însă comisarul european a asigurat membrii Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului că din bugetul european s-au alocat mai multe miliarde de euro ca instrument de sprijin, iar acest lucru trebuie consolidat. Trebuie să existe siguranța că Piața Unică este construită în beneficiul consumatorilor, fiind necesară asigurarea concurenței echitabile pe platforme.

Comisarul Vestager a declarat că s-au acordat aproximativ 1,9 trilioane de euro pentru schemele de ajutor de stat din statele membre, astfel încât companiile să poată face față crizei create de COVID-19. Trebuie subliniat faptul că ajutorul financiar este destinat plătitorilor de impozite, dar în același timp, trebuie să se ramburseze banii pentru biletele, călătoriile achiziționate de către consumatori. Este important să existe o abordare europeană comună.

Vice-președintele executiv al Comisiei Europene a subliniat importanța protecției datelor, a libertății de exprimare și că la nivelul Comisiei se lucrează la capitolul transparența platformelor. Este necesar ca la nivelul Uniunii să existe un spațiu de date pentru inovații.

Comisarul a afirmat că procesul de achiziție comună a fost un succes, s-au cumpărat multe ventilatoare, echipamente necesare. Totuși, este necesar un plan de recuperare post-criză puternic pentru toate statele membre, sprijinul financiar care se oferă acum fiind doar pentru a restabili și reporni economia. De asemenea, comisarul a invocat necesitatea unei piețe unice echitabile, bazate pe transparență și direcționată în beneficiul consumatorului european.

Maria Grapini atrage atenția despre încălcarea drepturilor lucrătorilor și a condițiilor de securitate impuse de criza cu COVID-19 în Germania

Europarlamentarul român, Maria Grapini, transmite o scrisoare către Comisia Europeană, în contextul încălcării drepturilor lucrătorilor și ale restricțiilor de călătorie și de distanțare socială în Germania.

În urma informațiilor și mărturiilor apărute în spațiul public, pornind de la premisa că zborurile către și dinspre Germania sunt anulate și că există aceleași restricții impuse și în România, trebuie investigat cum a fost posibil acest aranjament între România și Germania.

Totodată, odată ajunși la locații, fără contract de muncă, cetățenii români au fost supuși terorii de către angajatori, ba chiar au rămas fără acte de identitate și au fost privați de dreptul fundamental la sănătate.
Iată ce se arată în scrisoarea transmisă de europarlamentarul Maria Grapini către Comisia Europeană:

În pofida tuturor restricțiilor de călătorie impuse în toate țările membre din UE, din cauza Pandemiei de COVID-19, Germania a permis, în plină pandemie, ca mii de lucrători români să vină în Germania la lucru, punând astfel în pericol sănătatea mai multor cetățeni europeni. Deși li s-au promis contracte de muncă care să respecte drepturile angajaților, muncitorii români îndură condițiile grele de muncă, fiind forțați să muncească multe ore peste programul de lucru legal. Deși avem de-a face cu un virus extrem de periculos, angajaților români nu le-au fost create condiții necesare pentru a putea să se respecte regula de distanțare socială, iar măsurile de protecție luate de angajatorii germani au fost insuficiente pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19. Sute de muncitori români au fost infectați la locul de muncă din Germania, în combinate de prelucrare a cărnii, la lucrările de munci agricole, unde au fost înregistrate și decese. Își propune Comisia să solicite lămuriri Germaniei pentru situația creată, legată de îmbolnăvirea lucrătorilor români și nerespectarea drepturilor acestora și, totodată, ce măsuri va lua Comisia astfel încât atât în Germania, cât și în oricare alt stat membru al UE, să fie respectate drepturile lucrătorilor și dreptul la sănătate?“, este întrebarea cheie pe care o pune Maria Grapini.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *