Maria Grapini: ”Există riscul ca România să nu primească niciun euro prin PNRR de la UE în 2021!”

Maria Grapini: ”Există riscul ca România să nu primească niciun euro prin PNRR de la UE în 2021!”

- in Locale, Social, Stiri
0

Eurodeputata umanistă din Timișoara, Maria Grapini, atenționează că există riscul ca România să nu primească niciun euro, în acest an, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de la Uniunea Europeană.

Pentru ca situația să fie și mai gravă, Mariei Grapini mai trage un semnal de alarmă și susține că nu există certitudinea că țara noastră va  primi suma promisă de 29 de miliarde de euro, decât dacă Guvernul Cîțu sau un alt guvern va înțelege că tot ce s-a colectat la buget trebuie reinvestit în economie.

Prezentăm declarația Mariei Grapini: “De când s-a aprobat acest program, de la sfârșitul anului trecut, de când s-au alocat sumele pe statele membre și de când președintele Iohannis  s-a lăudat că, prin programul de Reziliență, România primește 33 de miliarde de euro din care, reamintesc, doar jumătate sunt granturi, restul fiind împrumut deci, trebuie returnat, lucrurile, în loc să se îmbunătățească, s-au înrăutățit. În primul rând, suma a scăzut pentru că, prin omisiune, președintele și guvernanții au uitat să spună că acești bani sunt condiționați de creșterea PIB-ului din statul membru, raportat la media PIB-ului din statele UE. Ei bine, România a încheiat anul 2020 cu o scădere a PIB-ului față de anul 2019 și nu mă refer la o scădere a PIB-ului în România ci la PIB-ul României raportat la media PIB-ului din statele membre ale UE. De aceea, ni s-au tăiat circa patru miliarde de euro, deci mai avem doar 29 de miliarde de euro. Când, nici măcar a doua oară, nu înțelegi că acești bani pentru redresare economică trebuie destinați, exclusiv, proiectelor care duc la redresare economică și nu lucrurilor care nu au avut legătură cu efectele pandemiei asupra economiei, înseamnă că ai o problemă. Mai mult, este o problemă și faptul că nu ai adus suficiente argumente în sprijinul acestor proiecte, deși și în 2021, premierul Cîțu a anunțat o creștere a PIB-ului României, există riscul ca această creștere să fie mai mica decât media creșterii PIB în statele membre UE. Și, în consecință, a completat europarlamentarul român, nu este exclus ca România să mai piardă o parte din cele 29 de miliarde de euro destinate astăzi prin PNRR”.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *