Maria Grapini – semnal de alarmă cu privire la reclamele mincinoase de pe piața UE! Discurs tăios pentru eliminarea evaziunii fiscale

Maria Grapini – semnal de alarmă cu privire la reclamele mincinoase de pe piața UE! Discurs tăios pentru eliminarea evaziunii fiscale

- in Economie, Locale, Stiri
0

În calitatea sa de vicepreședinte al comisiei pentru piață internă și protecția consumatorilor (IMCO), europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat mai multe întrebări comisarului european pentru piață internă, Thierry Breton, care, l-a rândul său, i-a răspuns punctual eurodeputatului Grapini.

În contextul strategiei de reindustrializare propusă de Comisia Europeană și a apelurilor făcute de comisarul Breton la adresa statelor membre în privința transmiterii propriilor strategii naționale de reindustrializare, eurodeputatul Grapini l-a întrebat pe comisarul pentru piață internă câte state au trimis aceste strategii și câte nu au transmis. Mai mult, Maria Grapini a dorit să știe ce au motivat statele care nu au transmis aceste strategii extrem de importante.

Totodată, europarlamentarul Grapini a avertizat, încă o dată, asupra pericolului reprezentat de informațiile false propagate de reclame mincinoase care afectează consumatorii. Nu în ultimul rând, eurodeputatul umanist a cerut explicații privind sprijinirea concretă a IMM-urilor.

Ați spus că vreți să sprijiniți IMM-urile. Vă gândiți, în mandatul dumneavoastră, să  modificați două acte legislative, două directive, care afectează, din păcate, extrem de mult, IMM-urile, mai ales acum, în această criză? Mă refer la directiva privind plățile întârziate care nu funcționează, domnule comisar – în mandatul trecut, am făcut o analiză  în acest sens – și, în al doilea rând, la directiva privind achizițiile publice, prin care ar trebui să obligați contractorii, companiile mari, să plătească subcontractările pentru companiile mai mici, pentru că IMM-urile nu sunt plătite atunci când fac subcontractări. Iar această situație este inacceptabilă!”, a punctat Maria Grapini.

La rândul său, comisarul european pentru piață internă, a răspuns europarlamentarului român, precizând că strategia de reindustrializare va fi prezentată, cu concluziile aferente, la sfârșitul lunii aprilie. Thierry Breton a reiterat, în context, importanța dosarului ce vizează strategia de reindustrializare.

Potrivit lui Breton, s-a reușit, în ciuda situației excepționale generate de pandemie, creșterea capacității și a autonomiei statelor membre ale UE în ceea ce privește echipamentele de protecție în domeniul sanitar.

Vedem că a avut loc o accelerare importantă în ceea ce privește procesul de vaccinare, de fabricare a vaccinurilor. Vorbim de trei miliarde de doze până la sfârșitul acestui an. Avem, de asemenea,  colaborări cu actorii privați  pentru că ei sunt cei care se ocupă de producție, îi încurajăm și utilizăm și instrumente proprii adecvate cum ar fi, spre exemplu, alianțele.  Sunt elemente importante care ne reduc dependența strategică. Nu vorbim de protectionism și, de la sector la sector, încercăm să identificăm unde sunt vulnerabilitățile în lanțurile de valori și să acționăm în acest sens!”, a spus comisarul european pentru piață internă.

Nu în ultimul rând, Thierry Breton a precizat că „se vor aplica sancțiuni împotriva anumitor state membre care nu își asumă responsabilitățile pentru control, în cazul celor două directive amintite de doamna Grapini!”.

Maria Grapini – pledoarie pentru o impozitare etică și eliminarea evaziunii fiscale la nivelul UE

Europarlamentara umanistă Maria Grapini a pledat, printr-un discurs tăios și eficient în calitate de Raportor în Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, pentru o impozitare etică și eliminarea evaziunii fiscale. De asemenea, umanista din Timișoara a înaintat și câteva întrebări Comisiei Europene și Curții de Conturi.

”Trecem printr-o perioada de redresare economică în pandemie și cred că orice resursă financiară este extrem de importantă. În raportul Curții de Conturi s-a evidențiat că avem pierderi din cauza evaziunii fiscale între 50 și 70 de miliarde de euro pe an la care se adaugă 1,75% din PIB-ul Uniunii Europene, datorită unor regimuri fiscale speciale și inexistența măsurilor de colectare eficiente în statele membre. De aceea eu cred că trebuie să se mobilizeze Comisia Europeană și guvernele celor 27 state membre ca să repare aceste lacune de funcționare. Sistemul de schimb de informații fiscale este activ din 2011 și, din păcate, prea rar avem un audit, prin urmare este nevoie de un audit făcut mai des pe această temă și să se țină cont de ceea ce se spunea că nu a fost destulă mobilitate în statele membre privind programul fiscal din 2020″.

Grapini a înaintat și câteva întrebări punctuale: Ce va face Comisia Europeană pentru acoperirea actualelor lacune de funcționare pe care le avem în legislație? Ce intenționează să facă CE să elaboreze orientări suplimentare pentru statele membre și cum?

Monitorizarea nu este suficient de bună, a observat Curtea de Conturi, dar nici implementarea, de aceea Grapini a prezentat și unele întrebări pentru Curtea de Conturi:

Cum le-ați ales pe cele 5 state despre care ați vorbit și cu care ați lucrat și de ce doar 5 din 27? E mai puțin de 10% credeți că e relevant să lucrați cu informații din cel 5 state? Dacă, da, să argumentați și de ce?

Sper că prin recomandarea Curții de Conturi atât CE și statele membre vor acționa pentru corectarea, dar și pentru monitorizare și implementare, fiindcă avem nevoie de orice resursă financiară și de impozitare etică în spațiul Uniunii Europene”, a mai subliniat eurodeputata umanistă din Timișoara, Maria Grapini.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *