Maria Grapini, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: reintroduceți Vesanoid pe lista medicamentelor gratuite

Maria Grapini, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: reintroduceți Vesanoid pe lista medicamentelor gratuite

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

După luările de poziție tranșante de la finele săptămânii trecute, în favoarea minerilor din Valea Jiului și a întreprinzătorilor, afectați grav de pandemia de COVID-19, din sectoarele HORECA și turism, concretizate prin două scrisori deschise transmise premierului Cîțu, luni, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Europarlamentarul Grapini și-a exprimat, așa cum a făcut-o în repetate rânduri, revolta față de situația alarmantă din sistemul de sănătate unde există numeroși bolnavi cronici care au nevoie disperată de tratament și care sunt, practic, condamnați la moarte din cauza proastei gestinonări a crizei sanitare din România.

Concret, europarlamentarul umanist îi cere ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, reintroducerea de urgență pe lista medicamentelor gratuite a produsului „Vesanoid”.

Acest produs, destinat bolnavilor de leucemie, poate fi reintrodus pe lista medicamentelor gratuite printr-un Ordin de Ministru, exact așa cum l-ați scos, tot dumneavoastră, în mod iresponsabil!

După cum sigur știți, dar nu știu cât vă mai pasă, un flacon costă aproximativ 1245 de lei, care, de obicei, ajunge vreo 10 zile. În funcție de gravitatea cazului, se poate ajunge ca un bolnav să ia până la 9 pastile pe zi. Acest medicament se ia pe întreaga perioadă a tratamentului, care poate dura între unu și trei ani”, a precizat, în cadrul scrisorii deschise, Maria Grapini, care  a avertizat că Vesanoid” este un medicament foarte scump, pentru marea majoritate a bolnavilor, care face diferența dintre viață și moarte!

Vă prezentăm, în continuare, scrisoarea deschisă transmisă de europarlamentarul Maria Grapini ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Către Ministerul Sănătății,

În atenția Domnului Vlad Vasile Voiculescu, Ministru,

Stimate Domnule Ministru,

În urma sesizărilor disperate ale oamenilor cu boli grave, pentru care accesul la tratament reprezintă diferența dintre viață și moarte, revin la dumneavoastră cu încă o scrisoare, deoarece încă nu am primit niciun răspuns la scrisoarea trimisă cu nr. 1179/18.01.2021. Au trecut mai mult de 30 de zile de la trimiterea acelei scrisori și nu am primit răspuns, dar nu asta este cel mai grav, ci timpul care trece în defavoarea oamenilor aflați în suferință din cauza unor boli grave.

În calitatea mea de europarlamentar, am atras atenția de nenumărate ori că există și bolnavi cronici care au nevoie de tratament și care sunt condamnați la moarte din cauza proastei gestionări a crizei sanitare din România.

Așa cum am specificat și în scrisoarea anterioară, doresc să vă întreb cum veți rezolva deficitul de medicamente pentru persoanele cu diabet și boli oncologice, pentru care fiecare zi fără acces la tratament reprezintă o condamnare la moarte din partea sistemului?

De această dată vin cu o solicitare urgentă, în care vă cer în numele tuturor bolnavilor cu boli oncologice să reintroduceți pe lista medicamentelor gratuite, produsul „Vesanoid”. Acest produs destinat bolnavilor de leucemie poate fi reintrodus pe lista medicamentelor gratuite printr-un Ordin de Ministru, exact așa cum l-ați  scos tot dumneavoastră, în mod iresponsabil!

După cum sigur știți, dar nu știu cât vă mai pasă, un flacon costă aproximativ 1245 de lei, care, de obicei, ajunge vreo 10 zile. În funcție de gravitatea cazului, se poate ajunge ca un bolnav să ia până la 9 pastile pe zi. Acest medicament se ia pe întreaga perioadă a tratamentului, care poate dura între unu și trei ani.

Domnule ministru Vlad Voiculescu, „Vesanoid” este un medicament foarte scump, pentru marea majoritate a bolnavilor, dacă nu este reintrodus pe lista medicamentelor oncologice gratuite îi condamnați la moarte! Spuneți-mi, vă rog, câți dintre acești oameni bolnavi și la limita puterilor își pot procura acest medicament vital pentru ei, dacă un flacon în valoare de 1245 de lei ajunge doar pentru 10 zile? În fiecare an peste o mie de oameni sunt depistați cu această boală! Doriți să fie condamnați la moarte prin lipsa accesului la tratament?

Drepturile la accesul la tratament și asistență medicală sunt drepturi constituționale și drepturi fundamentale ale omului care trebuie respectate! Nimeni, nici măcar dumneavoastră nu aveți dreptul la încălcarea acestora!

Domnule ministru Vlad Voiculescu, vreau să cred că nu vă mai lasă conștiința ca în mandatul dumneavoastră de ministru al sănătății să mai moară oameni cu zile, așa cum s-a întâmplat în incendiul de la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

De data această aștept un răspuns urgent din partea dumneavoastră, ceea ce nu va fi suficient. În același timp, în numele tuturor oamenilor suferinzi de această boală și deznădăjduiți de lipsa de empatie din partea sistemului din care faceți parte, vă cer să acționați și să introduceți de urgență produsul „Vesanoid” pe lista medicamentelor oncologice gratuite!

În numele tuturor oamenilor cu boli oncologice, voi face publică această solicitare pentru a putea vedea în cât timp veți rezolva această problemă care face diferența dintre viață și moarte!

Răspunsul așteptat nu este pentru mine, ci pentru ei, românii care așteaptă în fiecare zi o speranță din partea celor care ar trebui să le facă viața mai ușoară.

În speranța că mai aveți empatie față de oamenii bolnavi, aștept răspunsul dumneavoastră și măsurile pe care le veți lua cât mai curând posibil în rezolvarea acestei probleme urgente. Fiecare zi contează!

Europarlamentar Maria Grapini,

Vicepreședinte al Comisiei pentru Piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *