Maria Grapini sancționează public protecționismul din sectorul alimentar

Maria Grapini sancționează public protecționismul din sectorul alimentar

- in Economie, Locale, Stiri
0

Comisia Europeană o asigură că va fi un gardian atent. În opinia europarlamentarului umanist, Maria Grapini, confirmată frecvent de piață, numărul de bariere netarifare nejustificate pentru exportatorii de produse alimentare pe piața internă este îngrijorător.

Aceste bariere contravin legislației UE, inclusiv principiului liberei circulații a bunurilor și a serviciilor. Activitățile protecționiste afectează producătorii de alimente și toți consumatorii care suportă costurile acestor obstacole”, a scris, în această idee, umanista Comisiei Europene.

Grapini a reamintit CE și faptul că au fost organizate dezbateri publice, în urma cărora au fost prezentate măsuri pentru a elimina barierele netarifare în vederea îmbunătățirii comerțului în sectorul alimentar.

În interpelarea scrisă, adresată Comisiei Europene, europarlamentarul român solicită răspunsuri ferme: “Ce măsuri ia Comisia cu privire la statele membre care aplică discriminări față de produsele alimentare care provin din alte state membre? Când ne putem aștepta la soluții juridice specifice care vor elimina protecționismul pe piața unică europeană?”.

Executivul european a asigurat-o pe Maria Grapini că „în calitate de gardian al tratatului, Comisia garantează respectarea acquis-ului privind piața unică și ia măsuri, atunci când este necesar, pentru a se asigura că statele membre respectă legislația UE”, mai ales în condițiile în care Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene interzice protecționismul pe piața unică europeană, împiedicând statele membre să discrimineze mărfurile în funcție de originea lor.

În special în ceea ce privește sectorul alimentar, Comisia monitorizează îndeaproape situația și este angajată în dialoguri constructive cu mai multe state membre pentru a se asigura că legislațiile lor sunt compatibile cu dreptul UE și nu conduc la măsuri protecționiste”, se mai arată în răspunsul transmis Mariei Grapini.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *