Maria Grapini, mesaj de Ziua Culturii Naționale: „Să ne iubim țara, cultura, poezia, poeții, semenii, precum ne iubim familia!”

Maria Grapini, mesaj de Ziua Culturii Naționale: „Să ne iubim țara, cultura, poezia, poeții, semenii, precum ne iubim familia!”

- in Locale, Social, Stiri
0

Europarlamentara Maria Grapini organizează, an de an, la Timișoara, atunci când programul îi permite, un moment special dedicat marelui Mihai Eminescu, în contextul Zilei Culturii Naționale, pentru că, așa cum declară, este un crez important la care nu va renunța niciodată.
Anul acesta, ziua de 15 ianuarie este în plină sesiune parlamentară, la Strasbourg, astfel că Maria Grapini a transmis un mesaj din PE.

Ziua Culturii Naționale marchează, de zece ani, de când a fost legiferată, memoria lui Mihai Eminescu, pentru mine fiind una dintre cele mai frumoase și importante zile din an! Cel mai mare poet pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc – după cum scria, atât de profund George Călinescu – merită respect, emoție, amintire, bucurie! România fără Eminescu ar fi fost săracă, poezia națională fără opera Luceafărului ar fi fost incompletă! Am spus-o și-o repet, ca țară, ne putem vindeca doar prin educație și cultură. Să ne iubim țara, cultura, poezia, poeții, semenii, precum ne iubim familia! E singura șansă de-a ne salva, ca popor! Avem nevoie de unitate, repere solide și o Cultură autentică! La mulți ani românilor, de Ziua Culturii Naționale!

Maria Grapini a atras atenția, la Strasbourg, în privința viitorului Fond european pentru o tranziție justă. Europarlamentara vrea tratament nediscriminatoriu pentru România și statele mici.

Parlamentul European a dezbătut, marți, 14 ianuarie, în plenul de la Strasbourg o Rezoluție importantă ce statuează trei mari direcții viitoare ale Uniunii Europene, din perspectivă investițională, energetică, respectiv socială: Planul de investiții sustenabile, Fondul pentru o tranziție justă și Foaia de parcurs pentru o Europă socială.

Europarlamentara Maria Grapini a oferit informații din plenul PE, atrăgând atenția asupra pericolului real existent, în condițiile în care vorbim despre fonduri noi, pentru care se vor bate statele europene, cu un precedent nefericit la activ – Fondul Juncker – care a demonstrat, fără dubii, că cei puternici iau totul, în pofida Tratatului ce impune echitate.

Așadar, la propunerea Parlamentului European, s-a creat un Fond pentru o tranziție justă care va fi de 100 de miliarde de euro și s-a trasat un Plan de investiții sustenabile pentru o Europă socială de 1000 de miliarde de euro, pentru 10 ani. În acest moment, nu se știu foarte clar criteriile de alocare a banilor.

Europarlamentarul Maria Grapini a punctat exact acest aspect, în intervenția avută în plen, solicitând o măsură unică în analiza viitorilor beneficiari. Grapini a transmis un semnal clar că banii trebuie dirijați spre punerea în aplicare a Pactului ecologic, deci dați țărilor care au de făcut cele mai multe investiții pentru decarbonizare.

Noi (UE) ne-am asumat tranziția către o economie neutră, prin Acordul de la Paris. Pentru a avea un Fond de tranziție – și salut faptul că folosiți cuvântul echitate! – ne trebuie date, iar noi nu știm prea multe. Sper că veți veni cu clarificări, pentru că am avut experiența Fondului Juncker, în care criteriile nu au fost cele mai bune iar fondurile s-au concentrat în câteva state care au avut capacitatea administrativă de scriere a proiectelor… Avem nevoie de investiții și trebuie să ținem cont ca investițiile în surse energetice cu emisii scăzute de carbon să nu fie discriminate. Apoi, decarbonizarea din sistemul energetic generează decarbonizare și în alte domenii, de aceea cred că avem nevoie de studii de impact. În tot ceea ce decidem, trebuie să ținem cont de contextul fiecărui stat în parte și de faptul că mixul energetic este prevăzut în Tratat ca și subsidiaritate!„, a declarat Maria Grapini în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
Gh. M.