Maria Grapini – invitatul special la dezbaterea “Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități – încotro?”

Maria Grapini – invitatul special la dezbaterea “Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități – încotro?”

- in Locale, Social, Stiri
0

Luni 3 decembrie, europarlamentar PURsl Timiș, Maria Grapini, a fost invitatul special la dezbaterea “Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități – încotro?”, organizată la Timișoara, cu prilejul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități. Europarlamentarul i-a avut, deseori, oaspeți la Bruxelles pe acești tineri deosebiți, fie că vorbim despre reprezentanți ai diverselor asociații de profil, fie despre persoane pe care le-a întâlnit întâmplător în țară, s-a întâlnit și vorbit cu acești oameni de o sensibilitate aparte, a găzduit delegațiile lor, în inima Europei, s-a luptat pentru drepturi sporite, în pozițiile publice luate în Parlamentul European.

La acest eveniment s-au întâlnit mai multe organizaţii la nivel naţional şi autorităţile locale pentru a propune împreună soluţii pentru dezinstituţionalizare. Este vorba de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Protecția Persoanelor Adulte DGASPC Timiș, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), Pro ACT. Responsabile de  proiectul UnLoc este Roxana Damaschin-Ţecu şi Eli (Elisabeta Moldovan- Asociaţia Ceva de Spus), susţinute de Fundația de Abilitare Speranța. Cu acest prilej a fost lansat un serviciu special de locuire în comunitate replicabil la nivel național – sub titulatura  Un Loc.

Deși se vorbește de mai mulți ani despre dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități, cifrele arată că, de fapt, numărul lor a crescut. În acest moment este vorba de peste 30.000 de cetățeni care încă se află în aceste instituții. Cine ar trebuie să rezolve problema și să ajute ca acești oameni, care vor și care pot, să trăiească normal în societate? Maria Grapini i-a îndeamnat pe cei prezenți să își prezinte ideile și propunerile, iar concluziile să fie trecute pe un document final care să îi fie înmânat. “Eu mă angajaz ca acest document să ajungă la insituțiile autorizate să rezolve problemele persoanelor cu dizabilități instituționalizate”, a spus Grapini. “Mă bucur să pot fi alături de persoanele cu dizabilități, chiar de ziua lor, mă onorează invitația și aprecierea organizatorilor pentru ceea ce am făcut și fac, în Parlamentul European, pentru acești oameni care merită tot efortul nostru! El trebuie să fie unul conjugat, unitar, puternic și serios, pentru a putea reuși să le obținem drepturile pe care le merită necondiționat! Este nevoie de o regândire și reorganizare a centrelor rezidențiale pentru persoanele adulte cu dizabilități, dar și de un impuls profesionist de reintegrare a lor în societate, de dezinstituționalizare treptată, de redarea încrederii! La mulți ani oamenilor speciali de lângă noi, putere și curaj să-și poată trăi viața, așa cum o facem noi! Suntem cu ei, alături de ei, întotdeauna!“, a mai spus europarlamentarul umanist, Maria Grapini.

Un Loc este o inițiativă de dezinstituționalizare și prevenire a instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități. Fundația de Abilitare Speranța lansează, sub brandul Un Loc, un serviciu de locuire în comunitate la Timișoara, replicabil la nivel național. Va furniza servicii de locuire, sociale și sprijin individualizat pentru un numar de 25-30 de persoane dezinsituționalizate în următorii cinci ani, va documenta modul de replicare a serviciului, va promova locuirea în comunitate că un drept fundamental.

Gh. M.