Maria Grapini invitată la un simpozion medical şi academic de vârf, la OncoGen Timişoara

Maria Grapini invitată la un simpozion medical şi academic de vârf, la OncoGen Timişoara

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Timișoara deține primul centru de cercetare în domeniul terapiilor genice cu dotări de ultimă generație din România, dedicat cercetării în domenii conexe specialităților clinice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara. Numit Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen este singurul de acest tip din estul Europei și are drept scop supervizarea și menținerea legăturii între cercetarea fundamentală și cea clinică, fiind prevăzut cu toate facilitățile și fluxurile tehnologice necesare cercetării de vârf.

În 25 mai, coordonatorul OncoGen, prof.dr. Virgil Păunescu și consilierul de stat al primului ministru, prof.dr. Ciprian Preda organizează și moderează, la sediul Centrului din Timișoara, o masă rotundă, numită „Strategii privind adaptarea politicii naționale de cercetare-dezvoltare la noul context european și internațional”, ce reunește nume importante din domeniul medical, academic, factori de decizie de la nivel național și local, rectori ai universităților timișorene, cercetători de prestigiu implicați în programele de cercetare cu finanțare europeană, implementate în România, reprezentanți mass-media națională.

Simpozionul timișorean își propune să stimuleze schimbul de opinii între reprezentanții autorităților publice și mediul academic, să caute răspunsuri la întrebările majore pe care le ridică sănătatea românească, să insiste pe rolul inovației în domeniul medical.

Europarlamentarul PPU-sl Maria  Grapini va participa la eveniment, având în vedere faptul că a susţinut şi susţine proiectele Oncogen, dar şi tot ceea ce este legat de imbunătățirea sistemului de sănătate românesc.

„Consider că, din perspectivă europeană, noi, ca țară, avem extrem de multe de spus și spunem în fiecare zi în care un medic român părăsește România…Suntem foarte buni, apreciați în toată lumea, cu pregătire solidă și ambiție mare. Tema propusă de OncoGen este actuală, da, trebuie să găsim una, două, trei strategii de adaptare a politicii României la contextul european și internațional, cu precizarea că acestea trebuie să așeze medicul în prima  linie! Dacă medicul este stimulat, apreciat, ajutat să facă medicină de performanță, cercetare, inovare, pacientul va fi unul mulțumit! La rându-i, pacientul n-are nicio vină că trebuie să vadă, zilnic, tarele unui sistem medical românesc greoi, care-l sperie și descurajează. Putem găsi soluții, sunt convinsă, mediul academic de elită al OncoGen garantează acest fapt, iar autoritățile locale și centrale cred eu că sunt dispuse să se implice. Încă nu e târziu!”, a declarat Maria Grapini.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *