Europarlamentarul Maria Grapini a avut o intervenție directă, privitoare la concluziile Consiliului UE, din 17-18 octombrie, formulate sub forma unor întrebări la adresa celor doi foști lideri europeni, Donald Tusk și Jean Claude Juncker.
Maria Grapini a făcut o radiografiere succintă a stării de fapt prezente și și-a exprimat temerile privind viitorul Europei, în condițiile actuale mai mult decât tensionate.
“Iată că ne aflăm la un raport final al Consiliului si al Comisiei. Deși am fost critică de multe ori, le adresez celor doi lideri, Tusk si Juncker, un mulțumesc sincer, uitându-mă în perspectivă… Le mulțumesc pentru franchețe: domnul Tusk vorbește despre greșeala din Consiliu – două state (Franța și Olanda) care, prin liderii lor, au blocat decizia de extindere. Vorbim, așadar, despre două țări care pozează în proeuropene, dar care fac rău viitorului Europei. Domnul Juncker ne-a spus ca UE face promisiuni pe care nu le respectă. Exact ceea ce am tot spus, timp de cinci ani, în acest Parlament!”, este opinia europarlamentarului român.
Maria Grapini și-a încheiat intervenția cu temerea oficială că perspectiva noii ecuații europene de vârf nu este chiar una senină. “Nu avem încă o Comisie Europeană, nu avem încă forma finală din buget, nici CFM, mai mult ne confruntăm cu orgoliile domnilor Macron și Rutte. Președinta aleasă prelungește formarea echipei fără nicio explicație. Și, totuși, care este viitorul Uniunii Europene?”, a concluzionat europarlamentarul român.
Maria Grapini, intervenție în PE pe tema falimentului Grupului Thomas Cook: „Cer o analiză foarte profundă!”
Parlamentul European a dezbătut, în plenul de luni, de la Strasbourg, efectele răsunătorului faliment al concernului britanic Thomas Cook, faliment care a răvășit, economic și social, o lume întreagă, în condițiile în care titanul din turism opera, evident, pe tot mapamondul.
Europarlamentarul Maria Grapini a avut o intervenție tranșantă, segmentată pe două părți: nevoia de-a susține concret turismul, cu bani și programe solide, respectiv obligația imediată de investigare a falimentului care, în opinia româncei, stă sub un mare semn de întrebare.
Maria Grapini a cerut Comisiei Europene, luni seara, în plenul Parlamentului European, măsuri urgente și proiecte sustenabile: “Este bine că dezbatem un faliment răsunător, o companie care are peste 170 de ani, cu milioane de clienți, cu sute de mii de angajați. Nu credeți că este cazul să vă gândiți – Comisia Europeană – să avem și pe acest segment, numit turism, care aduce un buget consistent la PIB ul Uniunii Europene, o strategie, o linie bugetară, direcții de acțiune? Da, este o companie privată, dar, mă întreb, o să analizați cum s-a produs falimentul, a avut audit această companie, asigurări acoperitoare? Nu putem să lăsăm cetățenii, salariații dar și turiștii, descoperiți total, pentru că o companie se dezvoltă haotic!
Nu pot să cred că nu s-a putut vedea o datorie de peste un miliard de lire, când operează de atâta timp, când are cifre de afaceri imense?! Cer o analiză foarte profundă! Nu putem să lăsăm această mizerie care s-a întâmplat cu o companie de tradiție, a doua companie din lume pe turism!”, a declarat europarlamentarul român, în plenul PE de la Strasbourg.
În aceeași dezbatere, s-a discutat și despre efectul major al falimentului companiei britanice asupra IMM-urilor, pentru că, așa cum a transmis Maria Grapini, gigantul a operat pe piața globală, în relație cu sute de mii de IMM-uri care lucrează corect în domeniul turismului.
Cunoscută fiind poziția Mariei Grapini, de sprijin constant pentru aceste veritabile motoare ale economiei, luni seara, în plenul PE, aceasta a fost, din nou, reconfirmată.
Gh. M.