Maria Grapini, în sprijinul medicilor de familie din Timiș și al apicultorilor din Banat

Maria Grapini, în sprijinul medicilor de familie din Timiș și al apicultorilor din Banat

- in Locale, Social, Stiri
0
La Timișoara, sâmbătă 15 februarie, europarlamentara Maria Grapini a găzduit și moderat o dezbatere la care au participat Patronatul Medicilor de Familie Timiș și STMF (Societatea Timiș de Medicina Familiei),  Asociația pacienților și AFAR (Asociația Femeilor Antreprenor din România), unde s-a scos la iveală deficiențe grave în sistemul de sănătate, în reglementările pentru medicii de familie, cu consecințe directe asupra pacienților!
Maria Grapini a declarat: ”Am acceptat sa fiu gazda și moderatorul acestei dezbateri pentru că înțeleg că sănătatea este prioritate pentru România în teorie, dar nu și în practică! Astăzi, am putut afla de la medicii prezenți deficiențele sistemului de sănătate: de la birocrație, sisteme informatice care nu funcționează, neplata consultațiilor ce depășesc norma de 24 de pacienți pe zi, până la salarii discriminatorii pentru medicii de familie față de cei din spitale, cu consecință asupra pensiilor medicilor de familie, lipsa medicilor de familie si a asistentelor în mediul rural etc.”.
Medicii de familie atrag atenția asupra subfinanțării asistentei medicale primare, adăugând că se dorește o creștere a finanțării de la 5,7%, cât este în prezent, la 10% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Medicii au mai spus că venitul acestora realizat în asistență medicală primară este sub jumătate din venitul realizat de o asistență în spital. Ceea ce este mai rău decât atât – dar chiar medicul de familie mediu, cel care are în jur de 1.800 de pacienți pe listă, are venituri sub cele ale unei asistente de spital.
Europarlamentara Maria Grapini a spus că va continua, și pe viitor,  demersurile pentru a se lua măsuri în ameliorarea deficiențelor din medicina de familie, inclusiv în mediul rural, deoarece medicii merită respectați pentru munca depusă, iar pacienții au dreptul la servicii medicale de calitate.
Maria Grapini mai crede că prin menținerea discrepanțelor dintre veniturile realizate și condițiile de muncă a medicilor de familie, inclusiv cei din mediul rural, față de spitale va duce inerent la alterarea relațiilor de colaborare intre palierele sistemului, iar pacienții vor avea de suferit și va duce la o penurie majoră de medici de familie.
 
Maria Grapini s-a întâlnit cu apicultorii din Banat, la Dumbravița
Apicultura românească poate fi prima în lume!
Duminică, 16 februarie europarlamentara Maria Grapini s-a întâlnit cu asociațiile crescătorilor de albine din Banat, la târgul apicol organizat timp de trei zile în Dumbrăvița Timiș.
Apicultorii s-au plâns de propunerea de modificare a legii apiculturii prin care ar putea fi sacrificată familia de albine Apis Mellifera Carpatica prin admiterea importului de alte rase. Apoi problema pesticidelor în agricultură care omoară mii de familii de albine și nu în ultimul rând contrafacerea mierii de albine, importuri contrafăcute și etichetarea falsă.
Apis Mellifera Carpatica este albina noastră autohtonă care, adaptându-se la condițiile specifice climatului continental-temperat, a constituit o rasă aparte.
Trebuie specificat că albina românească s-a format în condițiile specifice pedoclimatice și de bază meliferă din zona carpatică a țării noastre și chiar în unele zone învecinate, cum ar fi: Banatul Sârbesc, Zona Bulgară lângă Dunăre, Basarabia, Ucraina Subcarpatică și Pusta Maghiară.
Maria Grapini a explicat: ”Am vizitat târgul producătorilor de miere de albine, sâmbătă, și am avut ocazia să discut câteva ore cu ei. Multe probleme și puține soluții de la legiuitori. Sper să reușim împreună sa blocăm distrugerea acestei categorii profesionale! Rasele străine, în condițiile țării noastre, nu pot depăși din punctul de vedere al calităților rasa românească Apis mellifera carpatica deoarece aceasta, trăind din generație în generație, de mii de ani în condițiile de climă și floră caracteristice țării noastre, ca rezultat al selecției naturale, este cea mai bine adaptată acestor condiții, deci trebuie să ne orientăm numai pentru creșterea, înmulțirea și îmbunătățirea albinei noastre locale Apis mellifera carpatica. Produsele apicole autohtone sunt apreciate peste hotare, iar țara noastră se află pe primele locuri din Uniunea Europeană la producția de miere”.
În UE există 600.000 de apicultori și 17 milioane de stupi care produc aproximativ 240.000 tone de miere pe an, plus ceară, polen, propolis și lăptișor de matcă. Cei mai mari producători, cu peste 20.000 de tone anual, sunt Spania, Ungaria, Germania și România.
Circa 20% din mierea importată din state extracomunitare nu respectă standardele, produsele includ sirop de zahăr, ori a fost recoltată devreme și uscată artificial.
Europarlamentarul român a mai declarat că: “Voi transmite Parlamentului European să discute cu cei care cunosc cel mai bine problemele-cu apicultorii, atunci când modifică legile în domeniu“.
Gh. M.