Maria Grapini îl ia de urechi pe ministrul Mediului, Costel Alexe, cu privire la importul de deșeuri toxice din Italia

Maria Grapini îl ia de urechi pe ministrul Mediului, Costel Alexe, cu privire la importul de deșeuri toxice din Italia

- in Locale, Social, Stiri
0

Europarlamentarul Maria Grapini a cerut public, printr-o scrisoare deschisă, clarificări cu privire la posibilele importuri de deșeuri toxice.

În baza informațiilor apărute în presă, privind posibilele importuri de deșeuri toxice, m-am autosesizat și vă rog să informați, public, dacă este adevărat, sau nu, că România importă deșeuri toxice din alte state și dacă urmează să vină și alte transporturi de acest fel. Vă atașez un articol din presa italiană, în care se face referire la un asemenea transport, precum și la firma care se ocupă de importarea deșeurilor toxice din Italia pe întreg teritoriul României”, transmite Grapini.

Europarlamentarul român atenționează că România are probleme legate de mediu și că țara noastră se află sub observația Comisiei Europene: ”Consider că, în urma evenimentelor recente, doar în București, această practică trebuie să înceteze. România are oricum mari probleme de mediu și este sub observația Comisiei Europene, cetățenii din mai multe localități reclamă aerul irespirabil din cauza arderii necontrolate a deșeurilor, importurile de deșeuri ar aduce încă un grav efect asupra sănătății românilor. România are, în continuare, mari probleme în ceea ce privește managementul deșeurilor toxice. Folosirea gropilor de gunoi reprezintă o metodă primitivă și toxică pentru cetățeni de a scăpa de gunoiul menajer sau industrial”.

Europarlamentarul Maria Grapini explică faptul că, în majoritatea statelor membre, aceste deșeuri periculoase se ard, în condiții deosebite de siguranță, și, totodată, se recuperează energie prin arderea lor. În România, nu numai că încă se folosește metoda gropile de depozitare, dar am ajuns să preluăm deșeurile altor state membre.

Maria Grapini mai spune că am ajuns să dăm foc acestor deșeuri oriunde, în zone periculoase, ”noaptea, ca hoții, adică ilegal”, folosindu-se de firme obscure, fapt resimțit de cetățeni. De aici și revolta românilor.

Nu se poate, domnule Ministru al Mediului, domnule Prim-ministru, ca în plină criză de coronavirus, când oamenii se confruntă cu probleme respiratorii, dumneavoastră să permiteți continuarea acestei practici dăunătoare. Vă rog să confirmați, sau să infirmați, aceste informații apărute în presă și să sistați orice fel de import de deșeuri toxice”, conchide europarlamentarul Maria Grapini în scrisoarea deschisă.

Deoarece nu au îndrăznit niciunul dintre guvernanți să răspundă acestor informații revoltătoare, europarlamentarul Maria Grapini a decis să transmită și oficial o scrisoare ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar și pre știința prim-ministrului Ludovic Orban.

Sursa foto: www.digi24.ro
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *