După scrisoarea transmisă, în urmă cu câteva zile, comisarului european pe Justiție, pe tema cazului medicului român Camelia Smicală, care a pus Finlanda pe o hartă neagră a sistemului de protecție a copilului, europarlamentarul Maria Grapini a decis să nu slăbească ritmul demersurilor oficiale, astfel că, miercuri, 15 ianuarie, i-a scris proaspătului prim-ministru finlandez, Sanna Marin.
Europarlamentarul reia întreg cazul pentru ca premierul nordic să poată avea o imagine complexă a cazului. Redăm scrisoarea oficială a Mariei Grapini:
“Stimată Doamnă Prim-ministru,
Vă scriu cu referire la cazul doamnei doctor Camelia Smicală, mama care de trei ani încearcă să își reîntregească familia și să aibă din nou copiii alături de ea, fiind instituționalizați fără motive concrete.
De-a lungul acestor ani, am ridicat problema cazului familiei Smicală, instituțiilor finlandeze, române, precum și celor europene. Având în vedere că răspunsurile din partea instituțiilor române și europene arată că responsabilitatea și decizia aparțin statului finlandez, vă adresez rugămintea de a analiza acest caz, care din punct de vedere al dreptului copilului este departe de a fi respectat.
Camelia Smicală locuiește în Finlanda, unde este medic. A fost căsătorită cu un cetățean finlandez însă, în 2015, în urma divorțului, a rămas fără cei doi copii, deși minorii doresc să fie cu mama lor și instanța i-a încredințat mamei. S-a ajuns la această situație, după ce, atunci, fostul soț a denigrat-o pe Camelia Smicală, mama copiilor, doar din răzbunare. Autoritățile finlandeze au decis să instituționalizeze cei doi copii, Maria și Mihai, în mod abuziv și fără un motiv întemeiat.
Camelia Smicală, medicul român stabilit în Finlanda, încearcă să își recupereze copiii, care sunt ținuți separat în centre de plasament, nerespectându-se astfel principiul interesului superior al minorilor, statele fiind obligate să ia măsuri pozitive pentru respectarea drepturilor acestora.
Mihai, unul dintre cei doi copii instituționalizați, și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a participa în instanță, însă autoritățile finlandeze nu i-au oferit acest drept care este prevăzut în legislația finlandeză. De asemenea, copiii și-au exprimat de mai multe ori dorința de a se întoarce la bunici in România, însă au fost refuzați.
Situația în prezent este una critică, cei doi copii, Mihai și Maria, au fugit din centrul de plasament, dorind să fie alături de mama lor, dar și din cauza tratamentului restrictiv și traumatizant la care sunt supuși. În acest moment nu se știe concret unde se află cei doi minori.
Mama și cei doi copii, care au și cetățenie română, doresc să se întoarcă în România.
În calitatea mea de europarlamentar, consider că apărarea drepturilor cetățenilor europeni trebuie să reprezinte o prioritate și trebuie acordată o atenție sporită acestui caz referitor la încălcarea drepturilor copiilor”.
În finalul scrisorii adresate premierului Sanna Marin, europarlamentarul Maria Grapini precizează că va efectua, în curând, o vizită în Finlanda. Grapini îi solicită o întâlnire pentru a discuta cazul care a stârnit indignare în lumea întreagă.
Ursula von der Leyen i-a răspuns Mariei Grapini pe tema spinoasă Brexit
Din dorința de-a-i informa pe românii care trăiesc și muncesc în Marea Britanie, în legătură cu consecințele imediate ale ieșirii imperiului din Uniunea Europeană, europarlamentarul Maria Grapini a transmis Comisiei Europene întrebări concrete la care i-a răspuns însăși președinta CE, Ursula von der Leyen.
Fiind o evidență faptul că Brexitul va afecta piața internă, dar și libera circulație a cetățenilor, Grapini a scris: “Cetățenii europeni care trăiesc în prezent în Marea Britanie nu trebuie să suporte consecințele deciziilor politice. Cum își propune Comisia să acționeze în cazul Brexit în ceea ce privește protecția drepturilor lucrătorilor în Marea Britanie și cum își propune Comisia să realizeze acordul comercial astfel încât să nu fie afectate companiile, în special IMM-urile?”.
Răspunsul, oferit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, europarlamentarului Maria Grapini indică, oficial, faptul că „Dreptul Uniunii, inclusiv dispozițiile referitoare la drepturile lucrătorilor, nu se va mai aplica în Regatul Unit după încheierea perioadei de tranziție, după cum se prevede în acordul de retragere cu Regatul Unit (sau începând cu data retragerii în cazul în care Regatul Unit ar părăsi Uniunea fără a ratifica acest acord)”.
Cu toate acestea, „în baza acordului de retragere, cetățenii UE care aveau reședința legală în Regatul Unit înainte de încheierea perioadei de tranziție și care locuiesc în continuare pe teritoriul acestei țări au drept de ședere și de muncă acolo, în aceleași condiții ca și resortisanții britanici și beneficiază de drepturile conferite de normele Uniunii privind coordonarea sistemelor de securitate socială.”, îi scrie von der Leyen Mariei Grapini.
Președinta Comisiei Europene mai precizează că Declarația politică revizuită, din octombrie 2019, care stabilește cadrul viitoarelor relații dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, exprimă dorința părților de a avea pe viitor o relație care să asigure condiții echitabile pentru o concurență deschisă și loială, inclusiv pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).
“Părțile au convenit că vor fi necesare angajamente ferme pentru a preveni eventuale denaturări ale schimburilor comerciale și avantaje concurențiale neloiale. De asemenea, au convenit că, după încheierea perioadei de tranziție, ar trebui să respecte, printre altele, standardele comune înalte aplicabile în UE și în Regatul Unit în diferite domenii, inclusiv în materie de protecție socială și de ocupare a forței de muncă”, se arată în finalul răspunsului transmis europarlamentarului Maria Grapini de către președinta CE, Ursula von der Leyen.
Turismul, repus de către Maria Grapini pe agenda Comisiei Europene
Europarlamentarul Maria Grapini a reluat teza foarte importantă a turismului, în viitoarea configurație a Comisiei Europene, fiind una dintre prioritățile sale, în condițiile în care are experiență și rezultate – din mandatul de ministru al Turismului – în acest domeniu vital pentru orice economie sănătoasă.
Maria Grapini a scris Comisiei Europene și a cerut date concrete despre planurile organismului european.
“În noua configurație a portofoliilor comisarilor, constatăm că turismul nu apare evidențiat. Cu toate acestea, turismul este o sursă economică neexploatată la potențialul pe care îl are.
– Cum gândește Comisia să valorifice potențialul turismului în cadrul Pieței Interne?
– Ce măsuri concrete și ce buget intenționați să utilizați pentru acest domeniu foarte important?”, a întrebat europarlamentarul Comisia Europeană.
În răspunsul transmis Mariei Grapini, CE precizează că efectuează o monitorizare și o analiză permanentă a provocărilor și a oportunităților din acestor sector.
“Acestea vizează, printre altele, digitalizarea și economia platformelor digitale, economia colaborativă în sectorul cazării turistice, dezvoltarea unui turism durabil în UE, impactul taxelor asupra competitivității turismului european, contribuția politicii regionale a UE asupra dezvoltării turismului și dezvoltarea statisticilor și datelor privind turismul în UE.
La nivelul UE, sprijinul financiar pentru turism este disponibil prin multe instrumente din diferite domenii de politică, ceea ce reflectă amploarea impactului acestui sector asupra creșterii economice, ocupării forței de muncă și dezvoltării sociale. Propunerile Comisiei pentru următorul cadru financiar multianual (CFM) reflectă această abordare și integrează turismul în fondurile și programele UE relevante”, o informează Comisia pe Maria Grapini.
În finalul răspunsului transmis europarlamentarului, CE mai anunță că, pentru a sprijini accesul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) la finanțare, organismul a creat portalul „Accesul la finanțare”, care oferă informații specifice fiecărei țări cu privire la resursele financiare de care pot dispune IMM-urile, inclusiv în domeniul turismului. Mai mult, Comisia a publicat un ghid privind finanțarea Uniunii Europene în sectorul turismului, în baza CFM 2014-2020, disponibil în toate limbile oficiale ale UE.
Maria Grapini, în PE: “Sănătatea trebuie să fie o prioritate pentru noi toți!”
Europarlamentarul Maria Grapini a participat, săptămâna aceasta, la o dezbatere desfăsurată în Parlamentul European de la Strasbourg, pe tema ,,Prioritățile de sănătate ale Comisiei Europene: asigurarea accesului sustenabil si echitabil al pacientilor”, organizată de Asociația Medicines for Europe.
Discuțiile, purtate între reprezentanții asociației, ai unor organizații medicale și europarlamentari, au vizat chestiuni precum acte legislative cu privire la medicamente, comerțul specific, aprovizonare, crizele create în anumite momente, în diverse state europene, prevenție și educație medicală.
Europarlamentarul Maria Grapini a avut o intervenție în dezbaterea de la Strasboug, insistând pe nevoia unei strategii comune în domeniul medical și pe justețe europeană.
“Suntem de acord că medicamentele sunt destinate cetățenilor, iar compatibilitatea și digitalizarea sunt foarte importante. Cred că este important să existe o concurență echitabilă pe piață, pentru a evita tensiunile care apar. Eu vin din domeniul industriei din România si cunosc problemele cu dumpingul, concurența, pentru că le-am avut. Acum, vom avea posibilitatea să avem o strategie, dar trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi soluții, nu separat! Sănătatea este subsidiaritate, de acord, dar, totuși, la nivel european, putem să lucrăm împreună pe acest aspect! Sănătatea trebuie să fie o prioritate pentru noi toți!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini.
Europarlamentarul consideră că este important să se înțeleagă, în Romania, că sistemul de sănătate are nevoie de o analiză serioasă și de măsuri care să permită pacienților accesul mai ușor, atât la tratament cât si la un sistem de prevenție riguros.
Gh. M.