Maria Grapini face demersuri pentru deblocarea unui raport european major și cere CE sprijin echitabil pentru studenți

Maria Grapini face demersuri pentru deblocarea unui raport european major și cere CE sprijin echitabil pentru studenți

- in Locale, Politica, Stiri
0

Europarlamentarul Maria Grapini a adresat recent Comisiei Europene o întrebare scrisă referitoare la asigurarea medicală pentru studenți, în condițiile în care, și în acest subiect, tratamentul european general este unul care aduce a dublă măsură.

Maria Grapini atrage atenția, din start, că orice cetățean european asigurat are dreptul la cardul european de sănătate, pe baza căruia poate primi asistență medicală în Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, așa cum scrie europarlamentarul român Comisiei Europene, “în anii precedenți au existat cazuri în care studenți care studiau în alt stat membru nu mai erau asigurați medical. Aceștia, știind că pleacă în alt stat membru, au primit cardul european de sănătate care a fost preluat de compania de asigurări din țara de ședere. Acestora li se refuzau serviciile medicale, pe motiv că nu sunt asigurați”.

Maria Grapini solicită Comisiei să rezolve acest impas major și injust. “Ce face Comisia pentru a fi evitate aceste situații, având în vedere că dreptul la asigurare medicală nu trebuie îngrădit niciunui cetățean? În momentul de față, consideră Comisia că tuturor studenților care studiază în alt stat membru li se acordă dreptul la asigurare medicală?”, conchide europarlamentarul.

Maria Grapini, demersuri pentru deblocarea unui raport european major

Europarlamentarul Maria Grapini, vicepreședinte al Comisiei IMCO, și-a declarat intenția de-a face demersuri imediate, în calitate de raportor din partea S&D la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind accesul bunurilor și al serviciilor din țări terțe pe piața internă a achizițiilor publice a Uniunii și procedurile de sprijinire a negocierilor referitoare la accesul bunurilor și al serviciilor din Uniune pe piețele achizițiilor publice din țări terțe, subiect extrem de important pentru piața și economia europeană.

Comisia de fond pentru acest raport european este cea pentru Comerț Internațional, INTA, însă IMCO – unde Maria Grapini este vice lider – oferă aviz. În acest moment, raportul este blocat în Comisia INTA.

Europarlamentarul Maria Grapini a declarat, joi, 3 octombrie, că va face presiuni pentru deblocarea sa, întrucât accesul bunurilor si al serviciilor din țări terțe pe piața internă a achizițiilor publice este foarte important pentru piața și economia europeană.

În condițiile în care politica comercială a Uniunii trebuie să contribuie la reducerea sărăciei la nivel mondial, prin promovarea îmbunătățirii condițiilor de muncă, a sănătății și siguranței la locul de muncă și a drepturilor fundamentale, reglementarea pe piața aceasta sensibilă este obligatorie.

Raportul în cauză susține că achizițiile publice formează o parte importantă din produsul intern brut al Uniunii și, prin urmare, ar trebui utilizat pentru a consolida potențialul Uniunii de inovare și producție industrială. Ofertele inechitabile care includ bunuri și/sau servicii originare din afara Uniunii Europene ar trebui așadar, în opinia Mariei Grapini, excluse. În același timp, ar trebui asigurate condiții echitabile și de reciprocitate pentru accesul pe piață al sectoarelor industrial ale Uniunii.

Multe țări terțe sunt reticente față de deschiderea propriilor piețe de achiziții publice și concesiuni pentru concurența internațională sau față de a-și deschide piețele mai mult decât au făcut-o până acum. În consecință, operatorii economici din Uniune se confruntă cu practici restrictive de achiziții din partea multor parteneri comerciali ai Uniunii. Raportul trebuie deblocat cât de repede!”, a transmis de la Bruxelles europarlamentarul Maria Grapini.
Gh. M.