Maria Grapini – demers oficial pentru egalizarea plăților către fermierii din România

Maria Grapini – demers oficial pentru egalizarea plăților către fermierii din România

- in Economie, Locale, Stiri
0

Maria Grapini a făcut o inițiativă pentru sprijinirea fermierilor defavorizați, alături de mai mulți europarlamentari, către principalii lideri europeni.

Maria Grapini: ”Discriminarea fără încetare a fermierilor, atunci când sunt sprijiniți în funcție de țara de reședință, agravează situația prin destabilizarea piețelor. Prin urmare, este mai important în această criză să egalizăm plățile directe între fermieri din diferite state membre, să asigurăm o concurență echitabilă și să prevenim dispariția fermelor din unele regiuni ale Uniunii Europene. Spre deosebire de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, de care beneficiază puțini crescători de animale, de ajutorul național tranzitoriu, subvenție plătită de la bugetul de stat, cu un cuantum mult mai mic decât sprijinul cuplat, beneficiază cei mai mulți, majoritatea crescătorilor. Această subvenție însă scade în fiecare an cu circa 5%.

Așa cum ne-a obișnuit, europarlamentarul român, Maria Grapini, continuă să facă demersuri în sprijinul fermierilor români, de aceea s-a alăturat la inițierea unui nou demers european, alături de alți colegi din mai multe state membre discriminate, adresat către principalii lideri europeni.

Sistemele alimentare locale care au fost mult timp neglijate, acum demonstrează capacitatea lor de adaptare și oferă rezistență la criza coronavirusului. Cu toate acestea, fermierii și producătorii se confruntă cu dificultăți și presiuni mari.
Stimate domnule Președinte al Parlamentului European,
Stimată doamnă președinte al Comisiei Europene,
Stimate domnule președinte al Consiliului Uniunii Europene,
Stimate Domnule Comisar European pentru Agricultură,
Stimate președinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European
În Uniunea Egalităților, nu pot exista cetățeni de categoria a doua!
Agricultura se numără printre cele mai vulnerabile sectoare din UE, motiv pentru care aceasta este susținută prin intermediul celui de al doilea buget cel mai important — politica agricolă comună (PAC).
PAC îndeplinește mai multe obiective fundamentale definite la articolul 39 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special creșterea productivității alimentare în întreaga UE, stabilizarea piețelor și, cel mai important, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru populația agricolă.
Odată cu recenta extindere a Uniunii Europene, așa-numitele „noi” state membre au aderat la piața comună europeană și s-au angajat la aceleași standarde ridicate de producție, de bunăstare a animalelor și de mediu ca și „vechile” state membre, cu un angajament clar din partea UE de a realiza condiții agricole similare pentru toți agricultorii din UE după o perioadă de tranziție cu durată limitată.
Din păcate, perioada de „tranziție”, care trebuia să se încheie în 2013, a devenit „permanentă”, deoarece condițiile și sprijinul oferit fermierilor de către PAC variază încă în mod considerabil în funcție de statele membre pe care le cultivă, fără nicio justificare.
Acest impas face ca actuala PAC să nu își atingă obiectivele, deoarece nu există niciun fel de echitate în ceea ce privește nivelul subvențiilor primite de fermierii din statele membre „nou-intrate”. În plus, diferențele în ceea ce privește alocările PAC denaturează concurența, în loc să stabilizeze piețele.

Atâta timp cât există agricultori „egali” și „mai egali” în UE, acești fermieri din „noile” state membre cele mai defavorizate vor duce la creșterea și abandonarea zonelor rurale.

Întrucât PAC ar fi putut ajuta aceste țări să evite deșertificarea zonelor rurale și scăderea numărului de agricultori care au cunoscut faptul că multe alte țări au fost martor, dezechilibrul său este, de fapt, fragilizarea sectorului agricol, care are o puternică valoare istorică și economică pentru zonele rurale. În Uniune, această perioadă „de tranziție” a PAC este inacceptabilă.

Alimentând acest concept de „mai puțin egal între egali”, solicităm Comisiei, Consiliului și colegilor noștri din Parlamentul European să pună capăt acestei discriminări jenante, să asigure un tratament egal pentru toți agricultorii europeni și să asigure respectarea Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene”, se arată în scrisoarea transmisă liderilor europeni.

Europarlamentarul Maria Grapini îi informează pe cetățenii români
Întâlnire de la distanță a Membrilor din Comisia pentru Transport și Turism

În 22 aprilie, în cadrul întâlnirii de la distanță a Comisiei pentru Transport și Turism a avut loc un schimb de opinii cu membrii Comisiei și Thierry Breton, comisarul pentru piață internă privind răspunsul Comisiei Europene la criza COVID-19 din sectorul turismului.

În timpul dezbaterii s-a subliniat faptul că turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate de criza creată de COVID-19. Comisarul pentru piața internă a menționat că în 2020 piața turismului este foarte afectată, s-au pierdut miliarde de euro pentru industria turismului, întrucât 50% din piață turismului este în Europa, așadar este nevoie de un răspuns coordonat la nivel european pentru a face față acestei crize.

Există zone speciale ale Europei care sunt grav afectate de această criză, deoarece sunt dependente de turism. În plus, există posibilitatea de a avea reduceri de la 45% la 70% în sectorul turismului, în dependență de cât va dura criza.

Comisarul a declarat că la nivelul Uniunii se folosesc fonduri structurale, există planul de recuperare industrială pentru Europa, mai mult decât atât, sunt linii directoare privind companiile aeriene și de ele depinde dacă rambursează banii pentru tichetele achiziționate de către pasageri sau dacă acordă vouchere pentru un zbor ulterior. Este important ca sectorul turismului să rămână ca primă industrie.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit și despre faptul că în contextul acestei crize acute, aspectul digital este foarte important, că trebuie să avem siguranța că serviciul digital funcționează și acționează.

Comisarul pentru piață internă a subliniat că cetățenii europeni trebuie protejați, companiile trebuie să le ramburseze cheltuielile și că soluțiile pot fi asigurate de către statele membre, prin vouchere, întrucât statele au flexibilitatea de a vedea cum aplică ajutoarele de stat. Aceste vouchere ar reprezenta o soluție pentru a salva companiile de la insolvențe. Statele membre trebuie să se asigure că va fi un regim care acoperă cheltuielile companiilor și să existe o strategie pentru a ajuta agențiile de turism.

În cadrul întâlnirii, comisarul a spus clar că directiva privind serviciile digitale nu va fi revizuită. Referitor la deschiderea plajelor, acesta este un aspect foarte important și în același timp foarte problematic. Comisia încă lucrează la planul de recuperare și înainte de a redeschide plajele, trebuie să existe suficiente garanții pentru a asigura securitatea și siguranța cetățenilor.

Comisarul a vorbit și despre faptul că trebuie să se faciliteze călătoriile, trebuie să se deschidă infrastructura și să repornească activitățile. Toate structurile ar trebui să rămână intacte după criză, aceasta este cea mai mare prioritate a Comisiei, iar turismul trebuie să se bucure de prioritate, însă în același timp consumatorii nu trebuie să sufere.

Comisarul Breton a declarat că va lupta la Comisie pentru o linie bugetară specială pentru turism, că toate statele membre trebuie să aibă același acces la fonduri și că ar fi necesar să stabilească un Plan Marshall pentru egalitate. Prioritatea va fi turismul, dar și celelalte sectoare ale economiei. Comisarul a menționat că împreună cu statele membre pot stabili pachetul financiar pentru a face față crizei. Trebuie să existe o acțiune coordonată în ceea ce privește frontierele, însă trebuie să se respecte restricțiile pentru siguranță în același timp.

Comisia susține poziția Parlamentului European privind voucherele pentru companii, însă este necesar să existe un echilibru dintre dreptul pasagerilor și insolvențele. Există linii directoare pentru respectarea drepturilor consumatorilor și aceste drepturi nu vor fi suspendate, însă voucherele trebuie garantate, astfel încât consumatorii să nu sufere de pe urma acestei crize.

Privind finanțarea, comisarul a declarat că va face tot posibilul ca turismul să fie cel mai mare beneficiar din această situație. Dacă va exista o linie bugetară pentru turism, va putea fi relansată industria. Comisarul Breton vrea să se asigure că statele membre au ajutor financiar și nu trebuie neglijat faptul că 90% din turism este compus din IMM-uri, care necesită ajutor.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *