Maria Grapini cere Comisiei Europene să-și revizuiască prioritățile, în ceea ce privește bugetul pe 2020

Maria Grapini cere Comisiei Europene să-și revizuiască prioritățile, în ceea ce privește bugetul pe 2020

- in Locale, Politica, Stiri
0

Europarlamentara Maria Grapini a transmis o întrebare Comisiei Europene, pe tema priorităților bugetului Uniunii, pentru anul 2020, buget pe care l-a caracterizat din start drept unul modest, prin comparație cu dimensiunea economiei europene și cu bugetele naționale.

Maria Grapini admite că bugetul UE poate avea un impact semnificativ în viețile cetățenilor și ale întreprinderilor, cu condiția, însă, de a se investi în domeniile în care Uniunea poate avea un impact mai mare decât au cheltuielile publice la nivel național, așadar domenii cu o reală valoare adăugată europeană.

Europarlamentara cere, practic, revizuirea priorităților Comisiei Europene, în condițiile în care domenii cheie sunt amenințate de reduceri bugetare. Maria Grapini le punctează clar, în actul oficial transmis.

Pentru a finanța prioritățile noi și urgente, vor trebui majorate actualele niveluri de finanțare. Investițiile actuale în domenii precum cercetarea și inovarea, tineretul, economia digitală, gestionarea frontierelor, securitatea și apărarea vor contribui la prosperitate, sustenabilitate și securitate în viitor. Cum consideră Comisia că ar putea să se asigure competitivitatea pieței interne, dacă, acum, Consiliul cere să se aplice reduceri la cercetare, la bugetele pentru IMM-uri, transport, și pentru susținerea tinerilor? Ce își propune Comisia pentru evitarea unui buget pe 2020 care nu asigură suportul pentru obiectivele UE?”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.

În răspunsul primit, CE afirmă că resursele financiare discutate public în acest moment reflectă sumele convenite pentru anul 2020, în contextul negocierilor privind cadrul financiar multianual și al procedurilor legislative (programarea financiară), ajustate pentru a acoperi nevoile urgente neprevăzute.

Precizăm că, în cadrul lecturii sale privind proiectul de buget pe 2020, Consiliul a propus o reducere de 1,5 miliarde de euro a creditelor de angajament.

Comisia și-a exprimat regretul cu privire la reducerile propuse de Consiliu și, după votul Parlamentului cu privire la poziția Consiliului referitoare la bugetul pe 2020, și-a prezentat în mod oficial analiza și răspunsul la poziția Consiliului în cadrul așa-numitei „scrisori privind caracterul executabil”. Această analiză, transmisă ambelor componente ale autorității bugetare, este inclusă direct în procesul de conciliere bugetară”, îi transmite lui Grapini Comisia Europeană.

Mai mult, CE o asigură pe Maria Grapini că “va face tot posibilul pentru a facilita convergența pozițiilor celor două componente ale autorității bugetare și pentru a reinstitui sumele pe care Consiliul încearcă să le reducă pentru aceste programe de o importanță deosebită pentru competitivitatea și creșterea economică a UE.”.

Scopul, după cum susține Comisia, în răspunsul transmis europarlamentarului român, este de a garanta că bugetul adoptat pentru exercițiul financiar 2020 corespunde nevoilor financiare estimate de Comisie.

La solicitarea Mariei Grapini, Comisia Europeană aduce clarificări într-o temă cheie

Europarlamentara Maria Grapini a transmis, recent, Comisiei Europene, o întrebare privitoare la reglementarea unui nou mod de calcul al deficitului bugetar, odată ce multe țări ale Uniunii întâmpină dificultăți reale din această perspectivă.

Nevoia de investiții pentru o economie competitivă este o realitate.  Având în vedere că în multe state membre există constrângerea dată de încadrarea în deficitul bugetar, intenționează Comisia să reglementeze un nou mod de calcul al deficitului bugetar scoțând din calculul de deficit contribuțiile statelor membre la cofinanțarea proiectelor de investiții din fonduri europene?”, a scris Maria Grapini Comisiei Europene.

În răspunsul transmis europarlamentarului, CE precizează că este conștientă de rolul important pe care îl joacă investițiile publice în stimularea competitivității și că, încă de la începutul mandatului său, a considerat prioritară relansarea investițiilor.

Statele membre care dispun de o marjă de manevră bugetară ar putea investi mai mult. Alte țări ar putea redefini prioritățile în materie de cheltuieli publice în favoarea investițiilor. În conformitate cu Protocolul nr. 12 la TFUE (Tratatul privind funcționarea UE), investițiile (inclusiv cele cofinanțate împreună cu UE) nu pot fi excluse atunci când se calculează soldul bugetar al unei administrații publice. Cu toate acestea, investițiile publice cofinanțate împreună cu UE în cadrul Pactului de stabilitate și de creștere (PSC) beneficiază deja de un tratament special”, se arată în răspunsul transmis Mariei Grapini.

În continuarea răspunsului oferit, Comisia detaliază informații importante pe acest subiect.
Clauza privind investițiile le permite statelor membre să se abată temporar de la obiectivele lor bugetare pe termen mediu sau de la ajustarea bugetară necesară pentru a le atinge, cu până la 0,5 % din produsul intern brut (PIB). Scopul este de a sprijini atât cheltuielile naționale pentru proiecte finanțate în mare măsură prin cofinanțare din partea UE prin fondurile structurale și de investiții europene, rețelele transeuropene și Mecanismul pentru interconectarea Europei, cât și cofinanțarea națională a proiectelor cofinanțate în același timp prin Fondul european pentru investiții strategice. La un nivel mai general, punând accentul pe o interpretare flexibilă a normelor, Comisia a încercat să încurajeze statele membre să mențină sau să mărească nivelul investițiilor publice. Cu ocazia viitoarei revizuiri a PSC se va evalua eficacitatea normelor fiscal-bugetare și se va reflecta dacă sunt necesare inițiative pentru a facilita și mai mult investițiile cofinanțate în UE.”, precizează Comisia Europeană, în răspunsul transmis lui Maria Grapini.

Maria Grapini: „E ziua în care TOȚI trebuie să fim uniți pentru Camelia Smicală!”

Europarlamentara Maria Grapini a transmis, miercuri, 20 noiembrie, de la Bruxelles, un mesaj ferm în cazul dramatic al medicului român, Camelia Smicală, chiar de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

Reamintim faptul că Maria Grapini a intervenit, în toți acești ani, public, în repetate rânduri, solicitând mediere și rezolvarea pe căi diplomatice a acestui caz care a făcut înconjurul lumii. Maria Grapini a scris și oficialilor României precum și celor finlandezi: ambasadorului României în Finlanda, Răzvan Rotundu, respectiv ministrului de Externe român, Bogdan Aurescu.

În cea mai recentă scrisoare, transmisă ambasadorului României în Finlanda, în data de 7 noiembrie, Maria Grapini îi solicita acestuia o întâlnire de urgență, la Helsinki, la o dată pe care acesta să o fixeze, cu autoritatea care instituționalizează copiii din Finlanda și cu Ministerul Justiției finlandez. Maria Grapini și-a arătat disponibilitatea să meargă în capitala Finlandei, în momentul în care ambasadorul român fixează această mediere. Doar că acesta nu i-a răspuns nici până în acest moment.

Miercuri, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Maria Grapini a declarat: „E ziua în care TOȚI trebuie să fim uniți pentru Camelia Smicală! E dureros și revoltător ceea ce se întâmplă cu un cetățean român, într-o țară prezentată drept model! Model… de ce? Mulțumesc oamenilor cu suflet care au înțeles că trebuie să transmitem un mesaj de unitate acestei familii greu încercate, în fapt disperate! M-au abordat numeroși români, în această perioadă, să-mi mulțumească pentru implicare, să-mi spună că sunt alături în această dramă inimaginabilă! Demersurile mele nu se opresc, nici astăzi, nici mâine, presiunile oficiale proprii sunt continue, Dumnezeu să ne ajute să putem elibera familia Cameliei Smicală din mâna unui sistem social imposibil de înțeles de către cei care au suflet, copii și iubire pură!”.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *