Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a cerut, în mod ferm, Comisiei Europene să plafoneze prețul energiei la nivelul puterii financiare a cetățenilor!
În prezența Vicepreședintelui Executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, eurodeputatul Grapini a solicitat introducerea unui sistem concret și eficient prin intermediul căruia prețurile la energie să fie controlate.
„Sunt fost om de afaceri, înțeleg foarte bine ce înseamnă economia de piață, dar într-o situație de criză nu-i putem lăsa pe unii să se îmbogățească, punând prețuri de 10, 15 ori mai mari!”, a punctat Maria Grapini, care a adăugat că actuala criză era previzibilă în condițiile în care UE depinde de mulți ani de un singur furnizor.
“Mă bucur că ați introdus între cei trei piloni, și prețuri mai accesibile, dar, domnule comisar, ce este accesibil pentru Luxemburg nu este accesibil și pentru cetățenii din țara mea. Și, mai mult decât atât, trebuie să fim atenți la sloganul nostru, al UE, și anume că nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Trebuie să învățăm din greșelile făcute pentru că, revenind la țara mea, nu pot să nu spun că ați presat România să oprească extracția de cărbune, însă, astăzi, exportăm cărbune din Rusia. Este important să avem o uniune energetică care să fie accesibilă pentru toți cetățenii europeni, indiferent de regiunea și țara în care trăiesc”, a mai spus, în intervenția sa, europarlamentarul umanist.
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, cere măsuri ferme și unitare în toate statele membre ale UE în lupta împotriva fraudelor!
În calitatea sa de membră a comisiei pentru control bugetar (CONT), europarlamentarul Maria Grapini (S&D) a cerut impunerea unor măsuri ferme, clare și unitare în toate statele membre ale UE în lupta împotriva fraudelor!
Potrivit eurodeputatului Grapini, combaterea structurilor oligarhice și protejarea fondurilor europene, dar și a fondurilor naționale, trebuie să fie principala preocupare a Comisiei Europene, a Parlamentului European, dar și a statelor membre, pentru că, până la urmă, aceste fonduri, fie ele europene sau naționale, trebuie să ajungă la cetățean.
„Din păcate, trebuie să spun că, acum, nu avem o situație reală a fraudelor pentru că sistemul de raportare din cele 27 de state membre este diferit. Asta face ca unele state să raporteze și suspiciunea de fraudă și fraudele, în timp ce alte state raportează doar fraudele. Putem prezenta, ca exemplu, raportul OLAF unde țara mea, România, figurează ca fruntașă în contextul în care a raportat nu numai fraudele, așa cum au procedat alte state, cât și suspiciunea de fraudă”, a punctat, în intervenția sa, Maria Grapini.
Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist a precizat faptul că, în contextul dezbaterii acestui raport, oficialii Comisiei Europene pot veni cu măsuri concrete în sensul creșterii transparenței, dar și a unei raportări unitare la nivelul statelor membre.
“Nu trebuie să mai comparăm mere cu pere. Așadar, trebuie să fie cuantificabili toți indicatorii pe care îi folosim pentru că, repet, prioritatea noastră este ca banii să ajungă la beneficiar!”, a conchis Maria Grapini.