Maria Grapini către Klaus Iohannis: „Domnule Președinte, oamenii peste 65 de ani mai contează pentru dumneavoastră?”

Maria Grapini către Klaus Iohannis: „Domnule Președinte, oamenii peste 65 de ani mai contează pentru dumneavoastră?”

- in Locale, Politica, Stiri
0

Maria Grapini: „Nu este suficient să scrii în ordonanță că persoanele în vârstă de peste 65 ani vor sta în casă! Sunteți obligat, domnule Președinte, să asigurați tuturor persoanelor cărora le îngrădiți dreptul la circulație modalități practice de viață!

În urma ordonanței militare date de actualii guvernanți, cu măsuri restrictive, dar fără soluții concrete, europarlamentara Maria Grapini îi cere explicații lui Klaus Iohannis: „Domnule Președinte, oamenii peste 65 de ani mai contează pentru dumneavoastră? Cum să dați ordonanță militară să închideți în casă persoanele peste 65 de ani fără să anunțați în aceiași ordonanță cum le asigurați siguranța alimentară și sanitară? Cine se ocupă de acești oameni? Cine le cumpără medicamente? Cine le cumpără alimente? Cine și cum anunță medicul dacă nu se simt bine? Cine le plătește energia, gazul, telefonul, sau îi lăsați în frig căci, iată, ninge, fără telefon, fără lumină?
Știți câte persoane singure sunt în România? Ați organizat echipe de sprijin? Nu puteți întâi închide oamenii în casă și apoi să gândiți soluții! Căci ne-ați obișnuit, gândiți greu, ” de îndată” nu știm când este la dumneavoastră pus în practică! Nu este suficient să scrii în ordonanță că persoanele în vârstă de peste 65 ani vor sta în casă! Sunteți obligat, domnule Președinte, să asigurați tuturor persoanelor cărora le îngrădiți dreptul la circulație modalități practice de viață! Măcar în criză dați dovadă de responsabilitate!”.

Europarlamentara româncă mai spune că a ascultat noile restricții impuse, însă nu poate fi de înțeles cum acestea vor fi puse în practică. Maria Grapini consideră că autoritățile naționale au obligația să explice cum vor asigura supraviețuirea persoanelor vârstnice și mai ales cele singure, pentru a primi alimente și asistență medicală în caz de nevoie. În ordonanță nu este nici măcar o strategie care să îndrume autoritățile locale să acționeze în consecință.

„În ordonanță ar trebui sa se specifice că toți cei restricționați -pensionarii nu vor plăti penalități de întârzieri pentru neplata utilităților!” mai spune Maria Grapini. Europarlamentara româncă mai ridică problema liniei verzi în această perioadă de restricții, care trebuie să fie funcțională în permanență, așa cum sunt și în alte state membre:” Va funcționa linia verde unde vor putea anunța oamenii, în special cei peste 65 ani, dacă au nevoie de asistență sanitară sau de medicamente etc.? Altfel cum vedeți funcționarea restricționării?”
Gh. M.