În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă și protecția consumatorului, dar și de membru al boardului SME Connect (rețeaua IMM-urilor și a susținătorilor acestora la nivel european), eurodeputatul Maria Grapini, susținătoare ferventă a IMM-urilor, a punctat, în intervenția sa, în PE, că este important ca, la nivel european, să existe obiective și traiectorii clare pentru procesul de digitalizare, dar și un cadru de guvernanță comun solid pentru a monitoriza eficient progresele și a remedia deficiențele. De asemenea, a mai spus Maria Grapini, sunt necesare proiecte multinaționale care combină investiții din partea UE, a statelor membre și a sectorului privat.
Europarlamentarul umanist a precizat că adoptarea unor măsuri bune în domeniul digitalizării ține de responsabilitatea guvernelor naționale, în contextul în care este tot mai evident faptul că tehnologiile digitale sunt viitorul vieții noastre de zi cu zi.
Totodată, Maria Grapini a opinat că, în ciuda deceniilor de creștere, un decalaj economic și social semnificativ persistă încă între Europa Centrală și de Est și Europa de Vest.
În context, a adăugat eurodeputatul român, dezvoltarea în comun a infrastructurii energetice, de transport și digitală are potențialul de a crește beneficiile atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi.
Comisia Europeana și-a prezentat viziunea sa cu privire la procesul de digitalizare, până în anul 2030, în propunerea sa privind “Calea către deceniul digital”, a mai opinat eurodeputatul Grapini, care a reamintit faptul că Europa dorește să își pregătească întreprinderile și cetățenii pentru un viitor digital durabil și mai prosper, centrat pe factorul uman.
“Pe lângă beneficiile economice semnificative, transformarea digitală poate consolida și reziliența geostrategică a regiunii. Consider că toate aceste aspecte trebuie să fie integrate în agenda ambițioasă a UE, care promovează o Europă competitivă, incluzivă și durabilă. Este necesar să avem acces ușor la finanțare. Sper că putem influența statele membre și Comisia Europeana pentru a avea soluții bune”, a conchis, în intervenția sa, Maria Grapini.
Prezent la eveniment, Petr Ocko, ministru adjunct la Ministerul Industriei și Comerțului din Republica Cehă-a cărei intervenție devine cu atât mai importantă cu cât Cehia va prelua, de la 1 iulie, Președinția Consiliului UE- a precizat că digitalizarea IMM-urilor este una dintre principalele priorități în UE.
„Este important ca toate companiile să treacă prin transformare digitală. Mai mult, strategia de modernizare este foarte importantă și reprezintă, ca și recalificarea forței de muncă, o prioritate pentru noi”, a precizat oficialul ceh, care a vorbit, în context, și de necesitatea hub-urilor digitale susținute de Comisia Europeană.
“Republica Cehă așteaptă să preia președinția UE. Avem dosare digitale pentru IMM-uri. Este essential să creștem potențialul IMM-urilor. Transformarea digitală și investițiile sunt, deja, pe platforme. Vor avea loc, de asemenea, conferințe la nivel înalt. Poziția IMM-urilor în economia europeană, când vorbim de legislație, este extrem de importantă”, a mai spus Petr Ocko, care a adăugat că, până la urmă, digitalizarea este baza economiei.
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, este preocupat de soarta românilor din diaspora!
În contextul în care a primit mai multe sesizări și petitiții care reclamă „colaborarea defectuoasă” cu reprezentanții Consultatelor și Ambasadelor României din diferite state, europarlamentarul Maria Grapini, membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European – cea care s-a remarcat, în intervențiile sale din PE și nu numai, prin susținerea drepturilor românilor din diaspora – a transmis, astăzi, scrisori deschise miniștrilor Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, respectiv ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Concret, Maria Grapini le adresează celor doi demnitari “rugămintea de a analiza activitatea din Consulate și Ambasade și de a găsi soluții rapide și eficiente de îmbunătățire a activității privind relația cu românii din diaspora”.
Potrivit eurodeputatului Grapini, sesizările primite de la români sunt legate, printre altele, de dificultatea creată de accesarea platformei pentru depunerea documentelor cerute în cazul unei cereri a unui cetățean român ce trăiește în alt stat membru (ghișeul consular online), timpul îndelungat de rezolvare a problemelor, personal insuficient în unele cazuri la consulate sau ambasade (mai ales în statele în care există o comunitate foarte mare de români), neînțelegerea formularelor și a procedurii de rezolvare a problemelor avute etc.
De asemenea, Maria Grapini le propune celor doi miniștri editarea unui ghid, pe înțelesul tuturor, scris și audio, în limba română, privind pașii ce trebuie făcuți pentru rezolvarea problemelor pe care le pot avea românii în statul în care trăiesc.
Nu în ultimul rând, europarlamentarul umanist consideră că trebuie să se îmbunătățească semnificativ comunicarea și informarea cu toate comunitățile de români din spațiul UE sau din țări terțe.