Maria Grapini a votat rezoluția privind evaluarea planurilor naționale de redresare și reziliență. Maria Grapini a luat la întrebări CE privind finanțarea partidelor politice

Maria Grapini a votat rezoluția privind evaluarea planurilor naționale de redresare și reziliență. Maria Grapini a luat la întrebări CE privind finanțarea partidelor politice

- in Locale, Social, Stiri
0

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, membru al Comisiei pentru control bugetar,  întrebări tranșante adresate Comisiei Europene privind finanțarea partidelor politice: “Cred că este important să existe transparență, să se decidă cât este donația maximă și dacă se pot primi sponsorizări din țări terțe”!

În calitate de membru al Comisiei pentru control bugetar, europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, a adresat, în cadrul Comisiei CONT, mai multe întrebări tranșante Comisiei Europene privind finanțarea partidelor politice. Concret, eurodeputatul Grapini a cerut mai multe clarificări în acest sens, din partea reprezentantului Comisiei Europene prezent la dezbateri. Maria Grapini a precizat că palierul gestiunii financiare este foarte important, în sensul că trebuie să se știe foarte clar de unde vin banii pentru finanțarea partidelor.

Noi am avut foarte multe discuții pe marginea acestui subiect și este foarte clar că trebuie să știm cât poate să doneze sau să sponsorizeze o entitate din interiorul UE, dar și din afara UE. Pentru că, în cazul în care suma pe care o poate da o entitate juridică sau o persoană fizică este nelimitată, înseamnă că aceasta va și dicta. Și avem situații de acest gen. Aici, trebuie specificat foarte clar cum facem o finanțare  transparentă și sănătoasă”, a punctat europarlamentarul umanist, care a adăugat că, în absența unui capitol care să stipuleze foarte clar sancțiunile nerespectării legislației, nu se va întâmpla nimic pozitiv.

“Vom vorbi, vom sesiza, vom observa dar, dacă nu vor fi bine clarificate sancțiunile, care trebuie să fie graduale în funcție de gravitate, nu vom avea succesul scontat”, a avertizat Maria Grapini.

De asemenea, eurodeputatul PPU (s-l) a precizat că este foarte importantă delimitarea activității financiare în contextul în care există riscul să ajungem la cofinanțări mascate, cu alți beneficiari finali. Nu în ultimul rând, Maria Grapini și-a exprimat speranța că reprezentanții Comisiei Europene vor clarifica aceste lucruri și nu vor oferi răspunsuri evazive privind părțile consultate pe marginea acestui raport (câteva fundații, partide etc).

Să se spună clar, a conchis Maria Grapini, care sunt acele partide, din ce state sunt, pentru a fi la curent cu raportul respectiv.

În răspunsul său, reprezentantul Comisiei Europene a susținut îngrijorarea europarlamentarului Grapini și a reiterat necesitatea acordării unei atenții suplimentare referitoare la donațiile și afilierea din partea țărilor terțe, în condițiile în care sunt destule situații în care există o adevărată amenințare și chiar pericolul intervenției din afară în politica europeană.

“Trebuie să fim foarte atenți când abordăm chestiunea țărilor terțe, fie că este vorba de afiliere sau de finanțare, și trebuie să vedem cum putem reglementa această situație”, a mai spus reprezentantul Comisiei, care a adăugat că discuțiile pe marginea regulamentului, cu mai multe fundații și partide politice, au demarat din 2014, ele intensificându-se în ultimele șase luni.

Noi suntem deschiși și i-am invitat să discute cu noi. Am făcut același lucru și cu grupurile politice de la PE și cu o serie de state membre pentru că este vorba aici și de colegiuitor. Încercăm să vedem dacă dispunem de anumite elemente pe care să le introducem în această dezbatere, împreună cu alți actori importanți precum autoritățile și DG FINS din partea PE”, a conchis reprezentantul Comisiei Europene.

Maria Grapini a votat rezoluția privind evaluarea planurilor naționale de redresare și reziliență

Eurodeputatul Maria Grapini, vicepreședintele Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor și vicepreședintele Intergrupului pentru IMM-uri, a votat rezoluția privind evaluarea planurilor naționale de redresare și reziliență : „Banii trebuie să fie dirijați spre economia privată, pentru sprijinirea IMM-urilor!”

În contextul în care, săptămâna trecută, s-a votat Rezoluția cu privire la evaluarea de către Comisia Europeană și Consiliul European a planurilor naționale de redresare și reziliență, europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini, vicepreședintele Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor și vicepreședintele Intergrupului pentru IMM-uri, și-a exprimat speranța că, măcar de această dată, Guvernul Cîțu va reuși să modifice programul în sensul recomandărilor primite.

“Am votat această Rezoluție pentru că textul cuprinde recomandări clare pentru statele membre privind conținutul acestor planuri. Sper că și Guvernul României să țină cont, măcar a treia oară, și să modifice programul în sensul acestor recomandări. Banii trebuie să fie dirijați spre economia privată, pentru sprijinirea IMM-urilor. Ca fost întreprinzător, fost ministru pentru IMM-uri și vicepreședinte al PPU ( s-l), solicit atât deblocarea măsurilor 1,2,3 de la Ministerul Economiei, dar și creșterea bugetelor pentru investiții și inovare ale IMM-urilor prin programul de reziliență si redresare”, a punctat eurodeputatul Maria Grapini.

Potrivit propunerii de rezoluție referitoare la opiniile Parlamentului European cu privire la evaluarea de către Comisie și Consiliu a planurilor naționale de redresare și reziliență, respectivele planuri naționale trebuie să includă reforme și investiții sustenabile și de stimulare a creșterii,  să  abordeze  deficiențele  structurale  ale  economiilor  statelor membre și, în acest scop, toate planurile trebuie să contribuie la soluționarea eficientă a tuturor sau a unei  părți semnificative  a  problemelor  identificate  în recomandările pertinente specifice fiecărei țări, inclusiv a aspectelor lor bugetare. Planurile trebuie să garanteze un impact maxim asupra convergenței economice și sociale.

Concret, măsurile prevăzute de PNRR-uri trebuie să sprijine creșterea inteligentă, sustenabilă și incluzivă, coeziunea economică, productivitatea, competitivitatea, cercetarea și inovarea, sănătatea și buna funcționare a pieței unice, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice.

Parlamentul European cere Comisiei să verifice și să se asigure că planurile naționale de redresare și reziliență acordă atenția cuvenită măsurilor în favoarea copiilor și tinerilor, în special în țările în care au fost identificate probleme structurale în domenii precum părăsirea timpurie a școlii, șomajul în rândul tinerilor, sărăcia în rândul copiilor și educația timpurie. Parlamentul European insistă asupra faptului că reformele și investițiile în tineret, în special cele legate de perfecționare, recalificare, educație, formarea profesională și educația duală, competențele digitale, învățarea pe tot parcursul vieții, politicile active în domeniul pieței forței de muncă, politicile de investiții în acces și oportunități pentru copii și tineri, precum și politicile care reduc decalajul dintre generații, ar trebui să încurajeze dezvoltarea competențelor, pe lângă achiziționarea de echipamente, și ar trebui să fie aliniate la Garanția pentru tineret și la diferitele măsuri naționale.

De asemenea, este necesar să se consolideze crearea de locuri de muncă de bună calitate, să combată sărăcia și inegalitatea, să promoveze cultura și educația, să  dezvolte competențele și aptitudinile, să sprijine copiii și tinerii.

Mai mult, Comisia trebuie să se asigure ca fondurile din PNRR nu vor aduce beneficii predominant marilor corporații și nu vor împiedica concurența loială.

Nu în ultimul rând, IMM-urile și startup-urile trebuie să beneficieze de finanțare prin Mecanismului de redresare și reziliență, inclusiv prin formularea unor jaloane și prin orientări continue privind implementarea programelor în statele membre, motiv pentru care, susține europarlamentarul Maria Grapini, a votat aceasta propunere de rezoluție.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *