Maria Grapini a sesizat Parlamentul European și Comisia Europeană, privind cazul Sorinei Pintea

Maria Grapini a sesizat Parlamentul European și Comisia Europeană, privind cazul Sorinei Pintea

- in Locale, Politica, Stiri
0

În urma imaginilor revoltătoare apărute în mass-media cu fostul ministru al sănătății, Sorina Pintea, europarlamentara Maria Grapini din Timișoara a luat atitudine și a transmis de urgență scrisori oficiale către președintele Parlamentului European, David Sassoli, și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În calitate de eurodeputat român, vă sesizez unul dintre recentele cazuri de încălcare a drepturilor unui cetățean român. Doamna Sorina Pintea, cetățean român, fost ministru al Sănătății a fost arestată, deși nu existau probe la momentul arestării preventive. Doamna Sorina Pintea este acuzată de o posibilă luare de mită, care nu s-a dovedit încă”, se arată în scrisorile trimise de Maria Grapini.

Europarlamentara româncă recunoscută pentru nenumăratele demersuri avute la nivel european și național pentru respectarea cetățenilor români indiferent de locul în care se află, explică modul umilitor și inuman la care a fost supusă fostul ministru, Sorina Pintea: ”Problema pe care doresc să o ridic însă, este cea legată de tratamentul, la care este supusă doamna Sorina Pintea, care este bolnavă cu un diagnostic pus cu mult înainte de arestare – o boală autoimună. Cu toate acestea, a fost dusă cu cătușe la mâini, filmată și imaginile prezentate public, audiată circa 30 de ore, timp în care nu a mâncat și nu și-a luat medicamentele. Zilnic este transportată la spital încătușată, deși ar putea să aibă o măsură alternativă( de exemplu arest la domiciliu) până se judecă cazul.

În calitatea sa de membru, timp de cinci ani, în comisia LIBE (Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne), Maria Grapini transmite că în cadrul acestei comisii importante pentru drepturile omului s-a discutat ca toate statele membre să nu facă abuz în arestări și reținerea în pușcării a celor care nu au sentințe judecătorești definitive, ci să se folosească detenția în pușcării doar pentru cazuri grave și să se folosească măsuri alternative.

Maria Grapini le cere celor doi lideri europeni să solicite administrației naționale responsabile din România să respecte toate drepturile fiecărui cetățean ce decurg din legislația europeană.

Ca femeie și mamă sunt revoltată față de acest caz și sper că veți lua măsurile ce țin de competența europeană. Viața cetățenilor trebuie protejată de lege și nimeni nu trebuie să-și permită să facă abuzuri care să afecteze sănătatea, integritatea și dreptul la o justiție dreaptă”, se mai arată în scrisorile oficiale ale lui Maria Grapini.

Cel mai grav aspect îl reprezintă punerea în pericol a vieții Sorinei Pintea, care a fost transportată fără a se ține cont de condițiile stării sale de sănătate: ” Cine va răspunde dacă viața doamnei Sorina Pintea este pusă în pericol, dacă boala se agravează?”

Maria Grapini atrage atenția și asupra lipsei unei legi a răspunderii magistraților și a sumelor uriașe pentru nenumăratele cazuri ajunse la CEDO și câștigate de către cetățeni, care sunt plătite de la bugetul statului.

”România, după cum știți, se află în fruntea listei statelor membre ale UE care plătește despăgubiri pentru injustiție.”, subliniază europarlamentarul român. Maria Grapini a anunțat că, săptămâna viitoare la Strasbourg, va face public cazul Sorinei Pintea în plenul Parlamentul European.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *