Maria Grapini a scris Comisiei Europene și Ministerului Muncii din România

Maria Grapini a scris Comisiei Europene și Ministerului Muncii din România

- in Economie, Locale, Stiri
0

Europarlamentarul Maria Grapini, împreună cu delegația S&D Română din Parlamentul European, a semnat o scrisoare pe care au trimis-o președintei, vice-președintelui și comisarului pe economie ai Comisiei Europene, pentru susținerea României privind accesul egal la finanțare, alături de celelalte state membre din afara zonei euro.

Comisia Europeană intenționează să prezinte o modificare a Regulamentului nr. 575/2013 privind cerințele de capital în sectorul bancar, în contextul COVID-19.

Europarlamentarul Maria Grapini, alături de colegii din delegația S&D Română din PE, a semnat o scrisoare către liderii Comisiei Europene prin care au semnalat necesitatea introducerii unei excepții în acest Regulament pentru a sprijini finanțarea atât a României cât și a celorlalte membre din afara zonei euro în aceleași condiții precum statele membre din zona euro. Excepția ar fi temporară și ar ajuta la diminuarea efectelor crizei COVID-19.

Europarlamentarul Maria Grapini: ”Circumstanțele excepționale actuale pot evolua în moduri incerte pe termen scurt sau mediu și pot dezvălui alte aspecte ale cadrului prudențial, deoarece nu susțin suficient contribuția băncilor pentru a permite recuperarea. Prin urmare, este important ca evoluțiile de piață legate de COVID-19 și schimbările ulterioare ale riscurilor băncilor să fie abordate fără probleme și rapid, inclusiv prin ajustări direcționate temporare ale cadrului de reglementare, unde acest lucru se dovedește necesar pe baza unei monitorizări strânse a evoluțiilor. Am semnat această scrisoare pentru că eu cred că este nevoie să existe un acces egal la finanțare și pentru statele membre care nu sunt în zona euro, pentru a nu crește disparitățile regionale și pentru a nu scădea coeziunea socială în loc de creștere!”.

De asemenea, Maria Grapini a trimis o scrisoare Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În atenția doamnei Violeta Alexandru, Ministru,
Stimată Doamnă Ministru,
În urma răspunsului primit nr. 2930/CM/2098/DPBS/13.04.2020, doresc să vă mulțumesc pentru acesta, însă, din păcate, nu prezintă explicațiile pe care le-am cerut în scrisoarea mea.
Așa cum am spus, am fost contactată de mai mulți cetățeni cu privire la sesizarea pericolului ca asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități native să nu mai primească ajutoare sociale, ceea ce va afecta, în mod indirect, și persoanele cu dizabilități.
După discuția cu mai multe persoane aflate în această situație și mai ales că este stare de necesitate vă propun, doamna ministru, să preluați obligația de plată în sarcina Ministerului Muncii și Protecției Sociale, având în vedere și recomandările Comisiei Europene de a stabili măsuri pentru persoanele cele mai defavorizate.
Așa cum am menționat și în scrisoarea anterioară, UE oferă sprijin financiar sub forma unor granturi pentru a consolida coeziunea economică și socială. Ele contribuie la asigurarea incluziunii sociale a celor mai vulnerabili cetățeni, printre care și cei cu dizabilități.
Am rugămintea, doamna ministru, să analizați, din nou, propunerea mea ca plata acestor indemnizații să fie preluată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, având în vedere că este stare de necesitate și există riscul ca bugetele locale să nu mai aibă fonduri suficiente din cauza costurilor neprevăzute cauzate de epidemia COVID-19.
Acest lucru va afecta în mod direct persoanele mai vulnerabile, așa cum sunt persoanele cu dizabilități, având în vedere nevoia de medicamente și asistență de specialitate.
Doamna Ministru, trebuie să acționăm cât mai repede pentru a nu se ajunge în situația de criza în care să nu mai existe fonduri pentru plata indemnizațiilor asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități native.
Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră“, a scris europarlamentarul Maria Grapini.
Gh. M.