Maria Grapini a participat la dezbaterea Planului de redresare a Uniunii Europene după criza Covid19

Maria Grapini a participat la dezbaterea Planului de redresare a Uniunii Europene după criza Covid19

- in Locale, Social, Stiri
0

Eurodeputata Maria Grapini din Timișoara a participat la o întâlnire în cadrul grupului politic S&D cu domnul comisar pentru economie, Paolo Gentiloni în Parlamentul European.

Tema dezbaterii a fost Planul de redresare a Uniunii Europene după criza Covid- 19, plan ce a fost prezentat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenara de miercuri, 27 mai.

Comisarul Paolo Gentiloni a susținut încă o dată că avem nevoie de un plan bine structurat, bazat pe concepte cheie: ambiție, solidaritate, colaborare între Comisia Europeană și Parlamentul European. Riscul divergențelor dintre state trebuie contracarat pentru că este un pericol major pentru Piața Unică. Condiționalitățile în noul Cadru Financiar Multianual nu se mai doresc sau trebuie regândite. Comisarul a subliniat că statele membre trebuie să vină cât mai repede cu programul național de redresare. Planurile nu se dictează de la Bruxelles, statele membre vor propune, iar la Bruxelles se va negocia convergența propunerilor.

Înainte de a adopta noul Cadru Financiar Multianual, trebuie să utilizăm instrumentele pe care le avem: hotărârile Eurogrupului, rescEU, susținerea în caz de faliment etc. Instrumentele sunt atât pentru zona euro, cât și pentru zona non- euro.

Cred că guvernul României trebuie să cunoască aceste decizii ale Comisiei și să prezinte urgent Planul de redresare economică a României, pentru a putea apela la instrumentele puse la dispoziție de Comisia Europeană”, a concluzionat europarlamentara Maria Grapini.

Mai remarcăm faptul că eurodeputata Maria Grapini a fost foarte dezamăgită de ceea ce a descoperit la aeroportul din București, cu prilejul plecării către Parlamentul European de la Bruxelles.

Iată declarația lui Grapini și mesajul către guvenanți: ”Domnilor guvernanți, dacă doriți conformarea din partea cetățenilor la regulile stabilite-și eu îmi doresc acest lucru, respectați și voi regulile stabilite și respectați cetățenii. Azi (marți) la ora 5, am fost la aeroport la Otopeni pentru că urma să zbor la Bruxelles la ora 8. Ni s-a comunicat să venim cu trei ore înainte și am respectat ordinul. Numai că am găsit următoarea situație: corturile din față aeroportului nu sunt corturi, ci un acoperiș pe patru picioare, fără pereți – deci stai în aer liber. Oamenii care păzeau spațiul de unde ar fi trebuit să fim preluați cu trei ore înainte nu știau nimic, nici dacă vine cineva să ne măsoare temperatura, nici când vine cineva să ne preia! Afară era frig și umezeală, risc clar de răceală! Întrebările mele către autorități sunt următoarele: ”Faceți reguli că să le încălcați? Dacă oamenii care stau în frig răcesc ce faceți? Cine răspunde de dezorganizarea de la aeroportul Otopeni??!! Sper să se audă, dar voi face și o sesizare scrisă! Toți cetățenii au respectat regulile de distanțare fizică și de purtate a măștii! Mai trebuie și instituțiile statului să le respecte și să respecte cetățenii!”.

Grapini a vorbit pe scurt și despre situația de la Bruxelles, după starea de urgență și mai ales a atras atenția că la intrarea în PE nimeni nu ia temperatura la nimeni și totul este normal și lumea este calmă. ”După mai bine de două luni de zile, am regăsit orașul neschimbat. Pe stradă nu am întâlnit oameni cu masca, mașinile circulă în același ritm, nu se măsoară temperatura la intrarea în instituții, totul pare calm și normal. În Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană culoarele sunt marcate pe sensuri de mers și lifturile inscripționate – doar 2 persoane în lift! Nu simți apăsarea pandemiei! Sper să ajungem la normalitate!”.
Gh. M.