Maria Grapini – 3 scrisori deschise: una către Guvernul României, una către Ministerul Muncii și una către Ministerul Economiei

Maria Grapini – 3 scrisori deschise: una către Guvernul României, una către Ministerul Muncii și una către Ministerul Economiei

- in Locale, Social, Stiri
0

Către Guvernul României,
În atenția Domnului Ludovic Orban, Prim- ministru,
Stimate Domnule Prim- ministru,
Doresc să trag un semnal de alarmă asupra faptului că, în timp ce toată lumea încearcă să se concentreze doar pe perioada de criză sanitară, în România, pe lângă pierderea de vieți omenești, pierdem ce a mai rămas din pădurile țării!
În România continuă tăierile legale sau ilegale, sau autorizate fără nicio noimă, anumiți terți scoțând lemnele licit sau ilicit din țară fără să îi oprească nimeni.
Acest fapt reprezintă o pierdere economică uriașă pentru România și consider aceste defrișări legale sau ilegale în masă, o amenințare la adresa siguranței naționale a României.
Aceste păduri nu ar fi putut să dispară peste noapte fără ca nimeni să vadă.
Îmi exprim îngrijorarea cu privire la exploatarea forestieră legală sau ilegală, în special într-un moment în care UE își intensifică eforturile pe fondul acțiunilor globale de protejare și restaurare a pădurilor la nivel mondial, de aceea și România trebuie să ia măsuri dure.
Autoritățile naționale sunt responsabile de protecția pădurilor și a biodiversității acestora, inclusiv prin aplicarea legislației UE relevante în domeniul forestier, iar Comisia Europeană monitorizează atent punerea în aplicare a acestei legislații în cadrul UE.
Domnule Prim- ministru, vă reamintesc că în trecut alte state membre au fost sancționate pentru neaplicarea legislației europene, Comisia Europeană luând măsuri împotriva unor state membre, existând proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în ceea ce privește accesul la justiție în contextul planurilor de gestionare a pădurilor. Mai mult, Comisia Europeană a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României în ceea ce privește activitățile forestiere.
Ecosistemele forestiere sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari, iar suprafața împădurită a României trebuie îmbunătățită, atât în ceea ce privește calitatea, cât și cantitatea, pentru ca România să ajungă la neutralitate climatică și să dispună de un mediu sănătos.
Solicit, domnule Prim- ministru, să întreprindeți de urgență măsurile necesare pentru stoparea acestui fenomen care reprezintă un pericol pentru suprafețele forestiere ale României.
Vă anexez unul dintre multele articole apărute în presă pentru a putea vedea gravitatea acestui fenomen.
Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră.
Cu stimă, Europarlamentar Maria Grapini

Către Ministerul Muncii și Protecției Sociale,
În atenția doamnei Violeta Alexandru, Ministru,
Stimată Doamnă Ministru,
În calitatea mea de europarlamentar am fost contactată de mai mulți cetățeni cu privire la sesizarea pericolului ca persoanele cu dizabilități native să nu mai primească ajutoare sociale.
Consider că în această dublă criză nu trebuie să lăsăm pe nimeni la o parte si guvernul trebuie să se preocupe de protejarea persoanelor celor mai vulnerabile.
Uniunea Europeană și statele sale membre s-au angajat să îmbunătățească situația socială și economică a persoanelor cu dizabilități, pe baza Cartei drepturilor fundamentale a UE și a Tratatului privind funcționarea UE, de aceea cred că trebuie să preîntâmpinăm acest risc și să găsim soluții.
După discuția cu mai multe persoane aflate în această situație vă propun, doamna ministru, să preluați obligația de plată în sarcina Ministerului Muncii și Protecției Sociale, având în vedere și recomandările Comisiei Europene de a stabili măsuri pentru persoanele cele mai defavorizate.
UE oferă sprijin financiar sub forma unor granturi pentru a consolida coeziunea economică și socială. Ele contribuie la asigurarea incluziunii sociale a celor mai vulnerabili cetățeni, printre care și cei cu dizabilități.
Vă rog, doamna ministru, să analizați propunerea mea ca plata acestor indemnizații să fie preluată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, având în vedere că există riscul ca bugetele locale să nu mai aibă fonduri suficiente din cauza costurilor neprevăzute cauzate de epidemia COVID-19. Acest lucru va afecta în mod direct persoanele mai vulnerabile, așa cum sunt persoanele cu dizabilități, având în vedere nevoia de medicamente și asistență de specialitate.
Acești oameni sunt mult mai expuși la această criză provocată de epidemie, iar indemnizațiile pe care le primesc reprezintă singura lor sursă de venit pentru a putea trăi.
Aștept cu interes un răspuns din partea dumneavoastră.
Cu stimă, MEP Maria Grapini

Către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Guvernul României
În atenția Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, domnul Virgil-Daniel Popescu
Spre știința Prim-ministrului României, domnul Ludovic Orban

Stimate domnule Ministru,
În calitate de europarlamentar român, Vice-președinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului din cadrul Parlamentului European, dar și în calitate de inginer textilist, industriaș timp de 25 de ani în domeniu, privesc îngrozită cum decimați industria textilă.
După ce nu ați acționat la timp în mobilizarea capacităților românești producătoare de confecții, în producția de măști și echipamente, acum, după ce companiile singure au început să-și orienteze producția pentru a avea mai repede și la timp materialele de protecție, le puneți bețe în roate la autorizarea produselor.
Domnule Ministru, vă informez, deși ar fi trebuit să știți că există standard unitar pentru măști la nivelul UE. Era simplu să-l luați și să autorizați produsele în regim de urgență, nu să dureze luni de zile.
Săptămâna trecută, la ședința Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului a Parlamentului European, domnul Comisar pentru Piața Internă a spus clar că statele membre trebuie să lanseze urgent programe de pornire a industriei și să facă strategii fiscale noi, corespunzătoare crizei.
V-am trimis o scrisoare în care v-am solicitat să retrageți dreptul Camerelor de Comerț de a cere taxa de 500 de euro, firmelor pentru certificate de forță majoră, necesare acelor firme care au contracte de închiriere și nu ați răspuns! I-am trimis în 12 martie o scrisoare ce conținea un pachet de masuri economice, domnului Prim-ministru și nu a răspuns! Am transmis public propunerea să importați centralizat materia primă pentru măști, halate, lenjerii de pat, prosoape etc, necesare spitalelor și să o repartizați capacităților românești-avem circa 400 de fabrici cu aproximativ 4500 de angajați care produc echipamente de protecție în România, pentru a scurta timpul de aprovizionare a spitalelor, dar și pentru a salva firmele românești.
De asemenea, vă rog, să-mi răspundeți, dacă firmele românești ce pot produce biocide au fost autorizate, având în vedere cantitatea uriașă de care este nevoie în acest moment în spitalele din România? În contextul acestei crize este necesar ca și producătorilor români de biocide să li se faciliteze în regim de urgență, autorizarea de punere pe piață a produselor dezinfectante fabricate în România.
Domnule Ministru, vă solicit să comunicați și să-mi răspundeți public la următoarele întrebări:
1) Câte firme au primit autorizații pentru producția de măști?
2) Ce cantitate de măști ați achiziționat centralizat și câte ați distribuit în spitale?
3) Veți organiza achiziția centralizată de țesături necesare echipamentelor medicale?
Este stare de necesitate în România, dar asta nu vă permite să sabotați industria românească.
Am primit sesizări de la asociații de profil, firme, întreprinzători. Dacă lucrurile nu reflectă realitatea, vă rog să prezentați situația exactă a lucrurilor pe care vi le-am cerut!
Trimit atașat acestei scrisori, domnule ministru, adresa care v-a fost transmisă de către Federația Română de Design Vestimentar și Accesorii prin care aceasta își arată disponibilitatea de a produce toate tipurile de echipamente necesare, în cazul în care veți putea facilita importul de materie primă.
Aștept în timpul cel mai scurt, un răspuns în scris și unul public.
Cu respect,
Europarlamentar MARIA GRAPINI

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *