Mare farsor, mari gugumani ….

Mare farsor, mari gugumani ….

- in Actualitate, EDITORIAL 1, Locale, Stiri
0

de Robin H

Oare pe unde au umblat tu Robin toată vara? Nu cumva săgețile tale au alergat pentru Brexit ? Nicicum, ar trebui să știm cu toții un adevăr: cine a pus piciorul în acest colț de lume cu greu mai pleacă. Poate astăzi vom reuși a înțelege de ce străinii laudă țara noastră, de ce ei se aciuiază pe aici și au succes. Majoritatea lor face câte ceva, eventual ce știu ei mai bine, învață românește, ignoră balcanismele chiar reușind să introducă voința lor în tiparul existent. Europa? Ori mergem noi într’acolo, ori vine ea la noi.

Americanii si românii au ceva în comun, cel puțin în toamna asta: toți sunt asaltați de vuvuzele, avem alegerile și unii și alții. Dacă la America este mai simplu, au rămas numai doi, la România liberul arbitru fluieră de zor și a rămas chiar fără cartonașe galbene. Iar cele roșii parcă s-au înțepenit în tașcă …. Să notăm însă interesul Americii pentru rigoarea unei politici calculate și aptă a face față crizei, în timp ce românii parcă ar vrea să scoată capul, parcă nu …. foarte greu să citești lucrurile …. așadar Farsorul numit azi și ieri Opinia Publică ține cu tot dinadinsul să aștearnă perdeaua de ceață peste ochii lui Stupid People. Astăzi ne trezim în plină dimineață de toamnă când e bine să circuli atent, ceața este prea densă. Hai să încercăm a descifra una alta …. Culegem din toate cele, descifrăm mesaje altfel codate.

Autoritate de primă mărime care neagă prietenia cu vreun infractor, toți însă nu pricep ce este asta ?! Ministrul Justiției încolțit cu cereri aiurea privind necesara demisie(?) aruncă praf în ochii mulțimii parcă plictisit de o anume ciorovăială fără sens. Recent a răbufnit așa-zisa știre cică ar fi cam 60 magistrați care au pensie un miliard de lei și toți au rămas cască-bouche …. pen’că așa-i la români și așa e media, slabă întru aritmetică, deseori milionul devine miliard, și viceversa. Dacă însă ne întoarcem la doamna ministru care volens-nolens aduce a parfum de ONG, salutăm eleganța cu care profită de slăbiciunea marelui farseur. Într’adevăr știrea e nuanțată avem 60 magistrați cu pensii peste 10.000 lei (2.000€uro) Într’adevăr pensiile speciale nu au ce căuta în peisajul românesc, fiindcă dacă este adevărat cu leafa de câteva mii €uro este justificată la magistrați și alți funcționari superiori, tot așa de adevărat este că pensia peste 10.000 lei ar trebui impozitată cu 97%, altfel este vădit nesimțită, dar cu cine să vorbești?

Oare cum este posibil ca o țară întreagă să nu priceapă afirmația firească a unei autorități? Oare cum putem noi toți, media în special, să nu perceapă adevărul situației, pensia de 1 miliard fiind doar glumă?

Dacă așa stau lucrurile ar trebui să fim conștienți că ne așteaptă multe. Vuvuzele, asta până la alegeri, dar și ce urmează merită să suferim. Așadar mare atenție la opinia publică, hai să vedem și altceva. Deunăzi dau să ascult ceva pe FM, unde atenția nației era captată acum 10 ani de un turc cică acoperit. Faptul că era acoperit sau nu pălește în comparație cu prezentul, unde, un oltean cu solidă pregătire economică le cam încurcă într’ale socialului ori filozofiei. Deunăzi cum spuneam, emisiunea despre vrăji tribut plătit unui mare comic dispărut recent, care avea diabet și nu știa că mâncarea grasă provoacă diabetul în special, nu știa nici de centrele de sănătate unde diabetul dispare, e luat cu mâna, olteanul nostru ia în derâdere niscai opinii inteligente, discuția prefigurând calitatea precară a înțelegerii tinerei generații ce astăzi intră în legătură directă FM. Parcă era altă generație în direct, cu turcul, cândva ….

Media se schimbă cu o rapiditate de necrezut. Însăși conceptul de BreakingNews are valențe noi care derutează. Citeam despre America anilor ’90 unde o singură dată programele Tv s-au întrerupt pentru transmisia Live, de pe autostradă, cu OJ Simpson la volanul unui SUV și urmărit de zeci de mașini de Poliție. Ăsta BreakingNews ! Astăzi la noi Tv-ul botează BreakingNews oricând vreo poală e mai săltată. Înainte aveam BreakingNews care musai îți tăia respirația. Astăzi trebuie musai să-ți pui ochelarii ….

Televiziunea decolteului are farmecul ei, preferi să te tot uiți la vreme, oricând, și la ProEsca de la 7pm. Numai că noi toți va trebui să învățăm a devalua zicerile de circumstanță, dibăcia manevrelor și musai paradigma acelor istorioare mai sus înfățișate ar trebui să fie o pildă pentru România zilei de azi. Parcă cumva este de dorit să aibă cu cine discuta și madam autoritatea, și madam ministru. Altfel ne merităm soarta și rămânem de căruță, cu libertatea de a înghiți în sec. Unde ne sunt intelectualii, gânditorii?

Președintele ales se bucură întotdeauna de simpatia majorității care totodată-i oferă și un răgaz. Asta deoarece însăși alegerea s-a datorat votului exprimat iar încrederea este acordată ca un bonus: depinde ce va face în mandatul său. Președintele a pășit cu dreptul, începând prin a ignora scrisoarea celor rămași de căruță și alegând echipa care o considera potrivită. Apoi a fost recunoscut în Europa timp în care noi aici sperăm că Președintele își va trece examenul vieții sale: Intrarea României în Schengen. Acesta este biletul pentru eternitate. Abia după intrarea în Schengen țara noastră urmează a declanșa procedura de recuperare a datoriilor unor state aflate în cele patru zări : Clubul respectă cutumele ….

Schengen ne trimite un semnal fără echivoc: trebuie să vă ridicați la un anumit statut abia apoi deveniți membru al clubului, iar acolo acționăm împreună ! Ambasadorul Olandei transmite în clar românilor că procentul actual de 10% la recuperări este insuficient. Prin asta suntem vădit în afara Schengen fiindcă țările membru Schengen au o justiție care efectiv descurajează pe răufăcători, ei chiar rămân în izmene. Bunurile care au avut legătură cu o ilegalitate sunt supuse confiscării, acum nu contează că e modelul franțuz sau american, dar să rămână în izmene indiferent că a fost o confiscare penală sau civilă. Noi însă vrem Schengen dar rămânem simandicoși ‘sărac la nădrag rupt și bogat la drepturi’ vehiculând a proasta așa-zisa prezumție de nevinovăție ?! Asta pe când, odată arestat personajul are doar drepturile aceluia arestat, nicidecum ceva în plus. Vezi Doamne, odată prins cu mâța’n