Manifestare științifică importantă la Universitatea de Medicină Timișoara

Manifestare științifică importantă la Universitatea de Medicină Timișoara

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Lucrarea științifică ”Curs liber de cultură medicală generală. Arta diagnosticului și simțul clinic” a fost lansat, miercuri 8 ianuarie, seara, de către Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara și Editura Victor Babeș, volum semnat de regretatul profesor academician doctor Pius Brînzeu. Cartea a fost scrisă în colaborare cu academician Octavian Fodor, prof. dr. Eduard Pamfil, prof. dr. Mișu Anghelescu și prof. dr. docent Constantin Caloghera.

În anul 1966, academicianul Pius Brânzeu, rectorul Institutului de Medicină Timișoara, a avut o inițiativă generoasă, instructivă și îndrăzneață care s-a numit Curs liber de cultură generală medicală. Cursul s-a desfășurat până în anul 1972 și se ținea în Amfiteatrul Mare -actuala Aula Magna -și auditoriul era format din studenți, cadre didactice și public din oraș, în număr foarte mare. Temele abordate erau diverse: Jurământul lui Hipocrate, Limbajul medical, Importanța cunoașterii în medicină, Tradiție, actualitate și maestru în medicină, Simțul clinic și arta diagnosticului, etc. Cursul a fost susținut de cadre didactice de prestigiu din Timișoara, dar și din alte centre medicale, cum au fost academician Octavian Fodor, academician Ștefan Milcu, prof. Roman Vlaicu sau prof. George Emil Palade, viitorul laureat al Premiului Nobel pentru medicină. Volumul de față a fost reprodus după o lucrare apărută în 1967, la Litografia Institutului de Medicină Timișoara, condusă de un foarte bun specialist tipograf -Nicolae Szehi”, a spus prof. univ. dr. emerit Dan V. Poenaru, directorul Editurii Victor Babeș.

Ne aflăm aici la un eveniment important pentru istoria UMF Timișoara. Îi mulțumesc prof. Dan Poenaru că a avut această idee de a tipări cartea, la care am aderat imediat. Prof. Poenaru a avut ideea, a pus-o în practică și tot m-a amenințat că în 8 ianuarie, la ora 17.00, o lansăm. Mă bucur să văd volumul în forma lui tipărită. E clar că va fi o bucurie pentru cei care îl vor citi. Sunt convins că toți se vor bucura, lecturând paginile acestei cărți. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la editarea acestui volum”, a declarat rectorul UMFT, Marius Raica.

Gh. M.