Mai multe șanse la viață pentru bolnavii cu coronavirus, aflați în stare gravă. Anunțul făcut de Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara

Mai multe șanse la viață pentru bolnavii cu coronavirus, aflați în stare gravă. Anunțul făcut de Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Bolnavii infectați cu noul coronavirus și ajung să fie tratați în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara au mai multe șanse la viață. Reprezentanții unității medicale informează că medicii au introdus o terapie medicală nouă în tratamentul pacienților cu Covid-19, care este bazată pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen.

Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC sunt folosite în cazul pacienților cu forme moderate si severe de infecție cu noul coronavirus. Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat si încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri/min. Prin comparație, debitul de oxigen asigurat de instalațiile standard din unitățile sanitare este de pana la 15 litri/min.

“Folosim aceste aparate la pacienții cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reușim să reducem ceea ce numim spațiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primește bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman și este umidificat. Trebuie spus că, inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului și condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine”, a declarat Monica Marc, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung în cazul pacienților care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecției cu SARS-CoV 2. Mai mult, prin această procedură se reduce nevoia de intubație oro-traheală, ceea înseamnă o scădere a numărului de pacienți ce pot ajunge în Secția de Terapie și Anestezie Intensivă.

Cel mai mare câștig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil și mai bine tolerat decât sistemele de ventilatie non-invaziva cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noștri din ATI, să degrevam secția de Terapie Intensivă”, a mai explicat medicul pneumolog Monica Marc.

Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș” din Timișoara a primit ca donație trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare care sunt folosite în zona roșie a secțiilor de pneumologie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *