Mai multe persoane vor putea fi testate zilnic pentru coronavirus la Timisoara. Un nou laborator a fost deschis la Spitalul Judetean

Mai multe persoane vor putea fi testate zilnic pentru coronavirus la Timisoara. Un nou laborator a fost deschis la Spitalul Judetean

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0

La Spitalul Județean de Urgență Timișoara a fost inaugurat joi, 14 mai, cel mai nou laborator de testare COVID-19 cu ajutorul aparatului RT-PCR, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Noul laboratorul dispune de o linie completă de extracție automată și manuală a acizilor nucleici precum și amplificarea materialului genetic viral în scopul detectării virusului SARS-CoV-2. Aparatura a costat 500.000 de lei și a fost achiziționată în totalitate din fondurile Ministerul Sănătății. În plus, laboratorul dispune și de o linie completă dată în comodat de către Direcția Sanitar Veterinară Timiș în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara.

Capacitatea de testare a noului laborator este de 500 de probe pe zi cu ajutorul a 8 cadre medicale care vor putea lucra 24 de ore din 24. Testele pentru determinarea infecției cu coronavirus vor fi efectuate pacienților care se încadrează în criteriile de testare și definiția de caz actualizată precum și personalului medical. După epidemia COVID-19, aparatura existentă va putea fi folosită și pentru detecția altor tipuri de viruși (virusul HIV, virusul hepatic, etc).

Conducerea unității medicale va face demersurile birocratice pentru ca orice cetățean care dorește să se testeze ca să meargă în vacanță la mare în Grecia sau în Italia, și să plătească, va avea ocazia să se adreseze laboratorului de la Spitalul Județean Timișoara.

Noi susținem investițiile în patrimoniu, reparații întrețineri sau finanțări pentru investiții, indiferent că am fost în stare de urgență sau vom fi în starea de alertă de viitor. În plus CJT a susținut financiar și obținerea de aparatură medicală pentru Spitalul Județean Timișoara. La nivelul CJT, am alocat 12 milioane de lei în lupta cu Covid19. În total suma pe sănătate este 30 milioane lei. Am venit cu sprijin pentru amenajarea spațiului pentru acest laborator, dar venim și cu achiziționarea de chituri de testare SARS-Cov2, fiindcă este foarte important să testăm cât mai multă populație, fie că e vorba de cadre medicale sau de simpli cetățeni care vor să își facă testul de coronavirus”, a declarat Călin Dobra, șeful CJT.

Avem două linii automate și manuale de extracție PCR pentru detecția infecțiile cu SARS COV2. Avantajul este că a crescut numărul de teste care poate fi efectuat pe zi, între 500 – 700. O linie a fost achiziționată prin fonduri de la Ministerul Sănătății și alta primită de la DSVSA Timiș, printr-un contract de colaborare. Este tot o linie nouă. Cu aparatură de ultimă generație. Avantajul este că lucru pe această aparatură este mai rapid. Avem 8 cadre medicale care pot lucra 24 din 24 ore la aceste testări, 7 zile din 7. Domnul Dobra deja ne-a ajutat cu o sumă importantă pentru amenajarea spațiului, fiindcă avem nevoie de circuite epidemiologice separate pentru a putea prelucra aceste probe pentru a nu amesteca nici personalul, nici probele cu restul analizelor. CJT ne-a ajutat cu amenajarea spațiului, fiindcă era un spațiu dezafectat. În plus Călin Dobra ne-a promis sprijin și pentru a putea face teste pentru cadrele medicale, dar și pentru pacienții care se prezintă la spital”, a subliniat asistent univ. dr. Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.