Luptătorii de la ALTAR și elevii de la mai multe licee au refăcut traseul Revoluţiei din 1989 de la Timișoara

Luptătorii de la ALTAR și elevii de la mai multe licee au refăcut traseul Revoluţiei din 1989 de la Timișoara

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Asociaţia de luptători ALTAR, cărora li s-au alăturat și elevii de la mai multe licee alături de profesori, au refăcut traseul Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timișoara duminică, 15 decembrie, de la ora 17.00, pe traseul Piața Sfanta Maria – bv. 16 Decembrie 1989 – podul Traian – Catedrala Mitropolitană și piața Victoriei.

Revoluționarii, cu torțe aprinse în mâini şi cu steagul găurit, împreună cu elevii, au strigat aceleaşi sloganuri care au răsunat pe străzi, în urmă cu 30 de ani: ”Păcat, păcat de sângele vărsat!”, ”Români veniţi cu noi!”, ”Libertate de iubim, ori învingem, ori murim!”. ”Azi în Timișoara, mâine în toată țara!”, ”Timișoara!” sau ”Vrem saloane de Crăciun, nu conducător nebun!”, “De aici a început, de aici a început!”, ”Timişoara liberă!” sau ”Jos comunismul!”.

Una dintre problemele Revoluției este faptul că sunt încă martiri care nu au fost înmormântați creștinește. Nu au un mormânt. Noi suntem creștini și ei nu au mormânt creștinesc. A doua problemă este faptul că în manualele de istorie se vorbește puțin de Revoluția Română din Decembrie 1989”, a spus prof. Adrian Kali.

Acesta este un marș dedicat eroilor martiri în Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara și libertății. E un marș de aducere aminte față de evenimentele de acum 30 de ani care ne-au adus libertatea și democrația și am scăpat de o dictatură odioasă. Acum, alături de noi a venit și tânăra generație, implicând-o așa poate să conștientizeze mai ușor acele momente dramatice în care tinerii Timișoarei și-au dat viața pentru liberate”, a spus Virgil Hosu, președintele ALTAR.

Atunci, în urmă cu 30 de ani, peste 100.000 de oameni strigau ”Libertate te iubim, ori învingem ori murim!” sau ”Există Dumnezeu!”, în genunchi, în Piaţa Victoriei. Era amiază, iar pe cer a ieşit soarele, fapt ce a fost privit ca o minune, care a ajutat Timişoara pentru a nu fi ştearsă de pe faţa pământului şi a dus la căderea dictatorului Ceauşescu şi a regimului comunist.