Lupta Mariei Grapini pentru protejarea consumatorilor și producătorilor români și pentru libertatea de mișcare în criza Covid

Lupta Mariei Grapini pentru protejarea consumatorilor și producătorilor români și pentru libertatea de mișcare în criza Covid

- in Economie, Locale, Stiri
0

Europarlamentarul român, Maria Grapini, din Timișoara continuă lupta din Parlamentul European pentru a proteja producătorii și consumatorii români! Vicepreședintele Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor din PE, Maria Grapini: „Am solicitat și informarea consumatorilor prin etichetarea obligatorie.”

Maria Grapini a explicat la Antena3 că Strategia „de la fermă la consumator” urmează să fie bazată pe protejarea consumatorilor și informarea acestora cu privire la produsele pe care aleg să le folosească.

Strategia „de la fermă la consumator” spune că trebuie să urmărim din fermă, până la consumator, orice aliment se produce. Astfel, putem să știm că totul este în regulă și să rămânem conștienți cu privire la importanța informațiilor de pe etichetele alimentelor.

Vicepreședintele Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor, europarlamentarul Maria Grapini: „Această strategie s-a gândit la durabilitatea sistemului alimentar. Să corelăm și cu Green Deal, consumatorii să fie protejați și să fie și o competiție corectă. Vrem să introducem această reglementare ca lanțul valoric să fie cât mai scurt, siguranța produselor să crească, să scoatem tot ceea ce e toxic și pesticidele. În același timp vrem să facilităm și să funcționeze această reglementare pentru consumatori, producători, evident, mediu și climă.

În calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei IMCO, Maria Grapini a solicitat informarea consumatorilor prin etichetarea obligatorie, a provenienței produsului și ca în politica comercială pe care Comisia Europeană o face cu țările terțe să introducă lucruri mai ambițioase, pe care UE să le pună drept reguli pentru producători.

Comisarul european pentru justiție îi dă dreptate eurodeputatului Maria Grapini, cu privire la libertatea de mișcare.

Comisarul european pentru justiție îi dă dreptate eurodeputatului Maria Grapini: “Adeverința de vaccinare nu poate constitui o obligație dacă cetățenii pot dovedi starea de sănătate!”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema condiționării libertății de mișcare.

Potrivit eurodeputatului Grapini, Uniunea Europeană înseamnă o piață comună, dar și mobilitatea forței de muncă și libera circulație în spațiul european.

În ultimul an, a mai precizat Maria Grapini, se discută tot mai mult despre restrângerea libertăților și drepturilor cetățenilor europeni, din cauza crizei sanitare.

Concret, anumite companii de transport aeriene anunță obligativitatea vaccinării pentru cetățenii care doresc să călătorească, deși vaccinarea nu este obligatorie în niciun stat membru, a punctat europarlamentarul umanist, care a adăugat că sunt informații legate și de alte restricții și de impunerea vaccinării obligatorii și în privința accesului cetățenilor în spațiul de cultură, educație etc.

În context, eurodeputatul Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:

Ce își propune Comisia să facă pentru a apăra drepturile și libertățile cetățenilor europeni?

În răspunsul transmis europarlamentarului român, comisarul european pentru justitie, Didier Reynders, a precizat că adeverința de vaccinare nu poate constitui o obligație dacă cetățenii pot dovedi starea de sănătate. 

Concret, Didier Reynders sustine că, în propunerea făcută, Comisia a afirmat, în mod clar, că deținerea unei adeverințe de vaccinare “nu ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, în special în cazul în care persoanele respective sunt în măsură să demonstreze, prin alte mijloace, că respectă cerințele de sănătate publică, și nu poate fi o condiție prealabilă pentru utilizarea serviciilor de transport transfrontalier de călători, cum ar fi avioanele, trenurile, autocarele sau feriboturile”.

Mai mult, oficialul european a mai spus că Regulamentul nu poate fi interpretat ca instituind o obligație de vaccinare.

„Comisia va monitoriza în continuare situația din statele membre, inclusiv dacă măsurile de restricționare a liberei circulații se conformează dispozițiilor aplicabile în temeiul legislației UE”, se mai arată în răspunsul transmis europarlamentarului Grapini de către comisarul european pentru justiție.

Nu în ultimul rând, comisarul european pentru justiție a menționat că pentru a limita răspândirea virusului, statele membre au adoptat diverse măsuri printre care unele au avut consecințe asupra dreptului cetățenilor UE la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre. Astfel de măsuri ar trebui să fie proporționale și nediscriminatorii, a avertizat Didier Reynders.

“Atunci, mă întreb de ce statele membre și, din păcate, și România lasă liber la frontieră pentru cei vaccinați și ceilalți, testați sau cu dovadă de sănătate, sunt obligați să stea în carantină”, a reacționat Maria Grapini, după răspunsul oficialului european.

Reacția eurodeputatului umanist a venit după mai multe sesizări primite din partea cetățenilor români care, deși aveau test negativ la intrarea în țară, au fost băgați în carantină pentru că nu erau vaccinați anti-COVID-19!

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *