Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a câștigat definitiv procesul împotriva Guvernului pentru că nu a organizat alegeri locale parțiale

Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a câștigat definitiv procesul împotriva Guvernului pentru că nu a organizat alegeri locale parțiale

- in Actualitate, Locale, Politica, Stiri
0

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban a câștigat definitiv procesul împotriva Guvernului, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în speța legată de refuzul de a organiza alegeri locale parțiale în peste 50 de localități în care a devenit vacant mandatul de primar.

Decizia vine după ce și Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză președintelui Forța Dreptei, Ludovic Orban, în martie, obligând astfel Guvernul României și pe premierul din acea vreme, Nicolae Ciucă, să organizeze alegeri locale parțiale. Atunci, Guvernul României a depus recurs.

Decizia de la Înalta Curte de Casație și Justiție demonstrează faptul că în mod intenționat Nicolae Ciucă a refuzat să aplice legea care îl obliga la organizarea alegerilor locale parțiale. Acest lucru înseamnă abuz în serviciu pentru Nicolae Ciucă“, spune președintele Forța Dreptei Timiș, Claudiu Chira.

În Timiș sunt șase localități care au rămas fără primar. Este vorba despre Lugoj, Checea, Mănăștiur, Șandra, Giroc și Sânpetru Mare. Atribuțiile au fost preluate de către viceprimari.

Conform legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale: “Cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizează alegeri pentru consiliile locale, Consiliul General al Municipiului București, consiliile județene, primari, primarul general al municipiului București și pentru președinți ai consiliilor județene“, se arată în art. 132, alin. (2).

Conform informării Autorității Electorale Permanente înaintată Guvernului, în octombrie 2022, cel puțin în 51 de localități din țară erau îndeplinite condițiile pentru organizarea alegerilor locale parțiale. Potrivit reglementărilor legale în vigoare în materie electorală, Guvernul este obligat la organizarea alegerilor locale parțiale în termen de 90 de zile de la momentul vacantării mandatului de primar ori de la dizolvarea consiliului local.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *