Lucrările de reabilitare a Domului din Piața Unirii ar trebui finalizate în vara acestui an

Lucrările de reabilitare a Domului din Piața Unirii ar trebui finalizate în vara acestui an

Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, o clădire simbol a Timișoarei, se află în plin proces de reabilitare, cu bani europeni. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest informează că lucrările la acest obiectiv sunt realizate în proporție de aproximativ 55% la această oră.

Proiectul cuprinde lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare și reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării acestui monument istoric în circuitul turistic național și internațional.

Intervențiile vizează: renovarea/conservarea/reabilitarea clădirii catedralei, în suprafață totală de 1.490 mp; reabilitarea/renovarea obiectivelor conexe: împrejmuire, amenajare curte interioară, alei acces lateral (asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități), branșament incendiu etc; restaurarea criptei și a pietrelor tombale ale personalităților care își au locul de veci în cripta de sub nava Domului; integrarea în circuitul turistic național și internațional a obiectivului restaurat și creșterea numărului de vizitatori (pagină web dedicată, tur ghidat, integrarea obiectivului în cadrul vizitelor organizate în Timișoara a grupurilor de turiști sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură națională sau internațională, consolidarea activităților în domeniul cultural)“, a transmis ADR Vest.

Conform reprezentanților instituției, s-au efectuat lucrări de execuție atât în cadrul contractului de intervenții generale, cât și în cadrul celui care vizează componentele artistice ale Domului Romano-Catolic din Piața Unirii, o componentă complexă care avansează.

Data de finalizare a proiectului este 1 iulie 2021, iar valoarea totală a investiției este de 21,7 milioane de lei, din care 21,3 milioane de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă, asigurată prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020. Beneficiarul proiectului este Episcopia Romano-Catolică din Timișoara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *