Locuitorii satelor din Timiş se revoltă! Protest împotriva Nis Petrol, la Dudeştii Vechi

Locuitorii satelor din Timiş se revoltă! Protest împotriva Nis Petrol, la Dudeştii Vechi

- in Actualitate, Locale, Slider, Stiri
0

Duminică 15 mai, fermierii din satele din Timiş se adună la cel mai mare protest ce va avea loc în Dudeşti Vechi, împotriva celor de la Nis Petrol, care vor să monteze o sondă de foraj în zonă.

Mai grav, oamenii susţin că, de fapt, ei nici nu şi-au înnoit ordinul de servitute de la guvern. Locuitorilor în primul rând le este frică de ce se va întâmpla şi că guvernul şi autorităţile i-au părăsit în favoarea acestor firme de prospecţiuni geologice şi nu-i mai apără nimeni. „Dintre o firmă care dezvoltă o afacere durabilă, cum e Emiliana West Rom, din Dudeştii Vechi, şi o firmă care distruge culturile fermierilor cu utilajele, găurind pământul, Guvernul României o avantajează pe cea care distruge, dar acest fapt este foarte grav pentru agricultura românească. Noi am investit zeci de milioane de euro în infrastructură în Timiş şi nu suntem de acord ca cineva să ne distrugă totul. Fiindcă dacă vor găsi gaze şi petrol şi vor băga o sondă, tot pământul va fi distrus. Nu se va mai face agricultură niciodată. Nu se poate ca Guvernul României să avantajeze firmele care vin să distrugă pământul şi culturile fermierilor. Nis Petrol este o firmă privată din Serbia şi scopul lor este să le meargă bine. Conform legii petrolului ei trebuie să obţină aprobare de la proprietar, dar de cele mai multe ori nu se întâmplă aşa”, spune Sebastian Stoppa, directorul administrativ al Emiliana West Rom din Dudeştii Vechi Timiş, care se judecă de mai multă vreme cu Nis Petrol.

Despre aceste probleme pe care Nis Petrol continuă să le producă fermierilor din Timiş, cotidianul online www.banatulmeu.ro a discutat cu Ivan Vasilcin, din Dudeştii Vechi.

Nis Petrol va avea şanse să monteze sonda la Dudeştii Vechi, dat fiind că fermierii susţin că de fapt nu a mai fost înnoit acel ordin de servitute de la Guvernul României?

Trebuie să reacţionăm că dacă stăm cu mâinile în sân o să apară şi sonda în scurt timp. Terenul unde vor să monteze sonda se află într-o zonă foarte aproape de case, la 800 de metri, pe unde nici nu au trecut cu prospecţiunile. Este ceva murdar la mijloc.

De ce este periculoasă această sondă?

E periculoasă fiindcă totul e o nebuloasă, dar cu siguranţă va fi afectată apa în zonă. Chiar dacă ar fi o sondă clasică, probleme cu apa oricum sunt în zonă. Nivelul va scădea şi mai mult. Uşor uşor ne îndreptăm către deşertificarea zonei.

Agricultura va fi afectată, dat fiind că Nis Petrol a obţinut certificatul de urbanism de la primăria din Dudeşti?

Agricultura va avea foarte mult de suferit. Va trebui să ne mutăm. Nu vei mai putea face nimic, totul va fi otrăvit. Agricultura va dispărea. E dificilă situaţia.

Ce veţi face?

În 15 mai, vom face şi un protest, la care vor participa locuitorii satelor din zonă, în frunte cu fermierii. Suspiciunile cu sonda sunt de mai multe feluri. Cel mai sigur este faptul că vor fi deversate tot felul de substanţe otrăvitoare pe teren. Orice ar fi, sondele nu pot aduce nimic bun pentru noi. Este şi foarte aproape de sat. Este ca şi cum ai pune sonda în curtea ultmei case din sat. Este mult prea aproape şi certificatul de urbanism este dat în urma unui consiliu care datează de de acum câţiva ani în urmă. Felul în care cei de la Nis Petrol s-au impus şi au intrat abuziv pe terenurile oamenilor este sfidător. Sunt 10 dosare pe rolul instanţelor din Timiş. Ei intră pe terenul fermierilor cu care se judecă. Atunci, cine ne mai apără pe noi? Aceasta e problema. Te-am dat în judecată, dar tu deja ai intrat pe terenul meu. Aceasta ne sperie şi ne pune în alertă. Aproape că lucrează mereu numai noaptea. Mai grav e că cred că nici nu şi-au înnoit aprobarea de la guvern. Au numai de la ANRM.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *