Lieblingul – un exemplu de convețuire multietnică în Timiș

Lieblingul – un exemplu de convețuire multietnică în Timiș

- in Locale, Social, Stiri
0

Dumincă, 23 aprilie, la Liebling, a fost marcată împlinirea a  91 de ani de la data venirii pe aceste meleaguri a 16 familii de români din judeţul Alba, care au  convieţuit în armonie cu şvabii existenţi  aici încă din 1786, anul înfiinţării localităţii Liebling.

Cu acest prilej, s-a adus un cuvânt de mulţumire înaintaşilor pentru strădania de care au dat dovadă spre a  lăsa urmaşilor o localitate frumoasă, bine organizată, cu o puternică bază agro-industrială, un punct forte pentru generaţiile viitoare. De asemenea, dezbaterea „Liebling – ieri şi astăzi” organizată duminică a scos în evidenţă faptul că Lieblingul are o istorie bogată ce se cuvinte să fie   valorificată în lucrări-document de tipul celor editate deja: „Liebling. Monografie arheologică” de Cristian Floca şi „Liebling – pagini de istorie”, elaborată de un colectiv coordonat de prof. Irina Goanţă.  A avut loc vernisajul expoziţiilor de fotografie artistică, „Lieblingul în imagini ” şi „Dincolo de Liebling”, realizate de către studentul Mihai Petru Mărghitaş, nominalizat recent cu premiul I, la FITT, al expoziţiei „Dincolo de vatra Lieblingului”, realizată de către arheologul Cristian Floca. A urmat un recital muzical – literar, la care şi-au dat concursul Anda Sabadoş, Gabriela Muţulescu, Andreea Mârzoca, Adrian Dina, Bianca Laza.

Toate acestea au fost precedate de slujba duminicală la finalul căreia s-a rostit un tedeum în memoria înaintaşilor şi de un moment de depunere de flori la placa memorială, înălţată în 2016, în amintirea acestora. Participanţii la eveniment au avut prilejul să urmărească pe ecran derularea activităţilor cultural-educative organizate în timpul anului. „Fără şcoală, fără învăţătură şi cultură, o naţie se zbate între ieri, azi şi mâine, neştiind de unde vine şi unde merge, ce drum să aleagă. Copiii învaţă din ceea ce văd, de aceea ne străduim să le arătăm cum se scrie istoria prin cultură”,  a spus prof. Nicoleta Mărghitaş, directoarea Şcolii.  De fapt,  organizatorul principal al evenimentului a fost Şcoala Gimnazială din Liebling, instituţia devenită cartea de vizita  a comunităţii, care îşi deschide porţile pentru toţi cei care au nevoie de educaţie,  cultură şi informaţie.

Foto Mihai Petru Mărghitaș.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *