Lectură publică: medicii și pacienții vindecați de Covid au citit în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara

Lectură publică: medicii și pacienții vindecați de Covid au citit în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara

- in Locale, Social, Stiri
0

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” din Timișoara a relansat seria de lecturi publice de miercuri, 26 mai, în amfiteatrul din Piața Sfântu Gheorghe, ”întoarcem fila pandemiei”. Persoane vindecate de Covid și medici ai Timișoarei au citit din presa istorică. Extrasele au vizat confruntări cu alte pandemii prin care a trecut Timișoara, restricții și tratamente, stări de fapt și de spirit. Evenimentul a respectat măsurile sanitare în vigoare.

Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” din Timișoara, a spus: ”E o descoperire a lecturilor publice, în spațiu deschis după mai mult de un an de izolare. E vorba și de o descoperire a locurilor definitorii ale Timișoarei. Invitații au citit presă din vremea pandemiei care a mai fost în urmă cu un secol -perioada 198 -1920, când a fost epidemia de gripă spaniolă. Este un mod de a vedea cum s-a reacționat atunci. E uluitor câte asemănători există dintre atunci și acum, vedem cum reacționa comunitatea, cum reacționau medicii și specialiștii. În rândul comunității erau sfaturi care mai de care mai ciudate. De exemplu se vehicula ideea ca să se consume alcool. Comunitatea medicală și societatea se confruntau cu un mister tragic și nu se prea știa cum să se procedeze. Mai grav a fost că gripa spaniolă venea după primul război mondial”.

Dr. Voichița Lăzureanu, fosta directoare a Spitalului Victor Babeș Timișoara, a adăugat: ”Această lectură publică este un eveniment pentru suflet, după mai mult de un an de pandemie și izolare. Această relaxare este foarte bine-venită și pentru cetățeni și pentru pacienții vindecați și mai ales pentru medicii care au luptat direct cu COVID-ul. De fapt această relaxare se datorează vaccinării în mare parte, de aceea trebuie să continuăm cu imunizarea a cât mai multor cetățeni să depășim pragul de 60%, fiindcă va fi riscul să ne prindă iarăși nepregătiți la toamnă”.

Dr. Virgil Musta, a declarat: ”Este un eveniment foarte frumos și mă bucur că se fac asemenea manifestări, fiindcă lectura a fost o modalitate de a depăși mai ușor această perioadă grea prin care am trecut. A fost timpul când a trebuit să stăm în case și ce puteam face, decât să citim. Viața cărții nu poate decât să te bucure. La noi cei vaccinați riscul de a face boală este foarte redus spre zero și acum mai putem să stăm și fără mască. Persoanele nevaccinate sau au factori de risc și care au trecut prin boală și nu își cunosc nivelul de anticorpi e bine să poarte în continuare mască. Eu mă bucur că putem să fim împreună -medici, pacienți și public. Aceste întâlniri sunt foarte importante pentru noi toți. Trebuie în continuare să fim solidari”.

Prof. univ. dr. Viorel Săndesc, șeful clinicii ATI de la Spitalul Județean Timișoara, a spus: ”Viața mea obișnuită a fost acaparată de profesie iar acest eveniment este bine-venit. Acum am reușit să scap un pic și mă bucur că pot să citesc aici public, fără mască. Corelația cu marea epidemie din 1918 este foarte bine gândită. Biblioteca Județeană Timiș este inventivă și continuă organizarea lecturilor publice. Mă bucur să fiu aici alături de atâția oameni în libertate. Descoperim acum ceea ce am trecut cu vederea înainte de pandemie: putem să apreciem și să ne bucurăm de tot ceea avem. Ce minunat este să ne putem uita unul la altul și să putem vorbi liberi fără mască, să ne vedem față. Este una dintre lecțiile mari pe care ni le-a dat pandemia. Este o lecție majoră să știm să apreciem tot ceea avem, să ne bucurăm de tot, să nu ignorăm nici firul de iarbă pe care îl vedem cum crește”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *