Laureată cu Nobelul pentru Pace în 2018, Nadia Murad conferențiază la UVT

Laureată cu Nobelul pentru Pace în 2018, Nadia Murad conferențiază la UVT

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Universitatea de Vest din Timișoara continuă seria conferințelor „Nobel la UVT”. Astfel că, joi, 23 noiembrie, de la ora 18, va conferenția laureata Premiului Nobel pentru Pace, Nadia Murad. Conferința, desfășurată sub titlul „Personal Journeys, Audacious Actions and Global Impact”, va avea loc în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT (V.Pârvan nr. 4). La eveniment va participa rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, oficialitățile invitate, cadre universitare și studenți, cercetători și alți invitați.

Nadia Murad este prima femeie care a avut puterea de caracter să demaște atrocitățile Statului Islamic (ISIS). În septembrie 2016 a fost numită primul Ambasador ONU al Bunăvoinței pentru Demnitatea Supraviețuitorilor Traficului de Ființe Umane. În 2018, Nadia Murad a primit Premiul Nobel pentru Pace, după ce în 2016 fusese nominalizată pentru acordarea aceleiași distincții. În prezent este activistă pentru drepturile omului, avocat al supraviețuitorilor genocidului și al violenței sexuale. Organizația Nadiei Murad, Nadia’s Initiative, lucrează activ pentru a convinge guvernele și alte organizații să investească în reamenajarea durabilă a patriei Yazidi, domnia sa fiind membră a grupului etno-religios al yazidiților.

În prezent activistă pentru drepturile omului, avocat al supraviețuitorilor genocidului și al violenței sexuale, Nadia Murad a avut un parcurs inedit de tumultos. Viața liniștită a tinerei Nadia a fost întreruptă brutal în anul 2014, când Statul Islamic și-a atacat patria cu intenția de a curăța etnic Irakul de yazidiți. Asemeni altor grupuri minoritare, yazidiții au purtat greutatea persecuției istorice de-a lungul anilor, în deosebi femeile au suferit foarte mult deoarece au fost și continuă să fie victime ale violenței sexuale. Cu prilejul prezenței sale la Universitatea de Vest din Timișoara ne dorim ca studenții și comunitatea academică să aprofundeze însemnătatea cuvântului umanitate. La Universitatea de Vest din Timișoara credem cu adevărat în egalitatea de șanse, oferind oportunități egale femeilor, bărbaților, studenților din diverse medii culturale, persoanelor cu dizabilități și persoanelor cu orientări diferite, și ne opunem discriminării, hărțuirii sau oprimării acestor categorii”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

În cursul aceleiași zile, începând de la ora 10, invitata specială a UVT va participa la evenimentul de inaugurare a spațiului Institutului de cercetări avansate de mediu (ICAM) al UVT, situat pe strada Popa Șapcă, nr. 4C, eveniment în cadrul căruia va avea loc și decernarea titlul de Doctor Honoris Causa al UVT doamnei Nadia Murad.

Pentru rezervarea locurilor, vă rugăm să utilizați ACEST FORMULAR.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *