Lăsați-ne să muncim – au strigat sutele de angajați din Horeca, vineri, în Piața Victoriei din Timișoara

Lăsați-ne să muncim – au strigat sutele de angajați din Horeca, vineri, în Piața Victoriei din Timișoara

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

”Lăsați-ne să muncim !”, ” Vrem să muncim!”,” Vrem să trăim și noi!” – acesta a fost mesajul sutelor de angajați din horeca (hoteluri restaurante, cafenele) adunați, vineri 16 octombrie, la ora 17.00, în centrul orașului, în Piața Victoria din Timișoara.

Alături de ei, au venit și colegii lor din Bihor și Zalău. Pe pancarte se mai puteau citi sloganurile: ”Aperitiv, haos legislativ!”, ”Fel principal, închis temporar. Desert, faliment!”, ”Omorâți o tradiție doar din intuiție!”, ”Contăm doar când votăm!”, ”Meniul zilei, faliment!”, ”Cine e mai puternic, după ora 24, virusul sau prostia?”, ”Ruinați o industrie pentru o iluzie!”.

Am venit aici să ne spunem punctul de vedere. Protestăm, fiindcă vrem să muncim, dar nu suntem lăsați de către guvern. Vrem să fim lăsați să ne facem meseria pe care o are fiecare. Având în vedere regulile care s-au impus, nu se mai poate face aproape nimic de aceea suntem foarte revoltați, fiindcă vom muri de foame așa, dacă nu vom putea să muncim”, a fost mesajul lui Relu.

”Nu știm încotro ne îndreptăm și unde vom ajunge. Nu cred că primăvara ne va prinde pe jumătate dintre noi. Trist este că nu avem nicio susținere din partea statului. Nu am avut nicio subvenție. Numai un șomaj tehnic pentru angajați, în rest chiriile nu au fost susținute. Suntem în aer, iar guvernanții pun această industrie la plată. Suntem singurii care plătim pentru COVID. Guvernanții au spus stop unei industrii, fără ca aceasta să poată să se apere”, a spus Radu Benea, patron.

”Am ajuns sclavi, fiindcă lucrăm numai să ne plătim dările la stat, fără să mai putem avea și noi câștiguri. Vânzările au scăzut, clienții nu mai au curajul să vină să cumpere, dacă acum vine frigul, va fi si mai grav. Ne paște falimentul. Situația e horror. Activitatea ne este afectată în proporție de 80%. Noi suntem patroni, dar în același timp și facem totul, în firmă: preparăm mâncarea și servim clienții, fiindcă nu ne permitem să ținem angajați. Avem nevoie de sprijin de la guvern, fiindcă ne vom prăbuși. A spus că ne amână taxele trei luni. Nu a fost așa. Ne obligă să plătim, dar de unde dacă nu funcționăm, ne-au redus activitatea și vor să ne închidă? Suntem în octombrie și încă plătim datoriile din aprilie -mai”, susțin Ștefan și Nicu, patroni și parteneri de fast-food.

Mihaela, patroană de restaurant și de cafenea, și-a trimis acasă 16 angajați. De ce? Iată ce a mărturisit: ”Situația este foarte gravă, fiindcă oamenii rămân fără locuri de muncă și există riscul să se închidă totul. Pierderea este de 90%, în cazul meu. Eu am închis restaurantul și am trimis în șomaj 12 angajați și patru de la cafenea. În primul rând, vreau să atrag atenția că oamenii nu se îmbolnăvesc când vin să bea o cafea sau servesc masa la restaurant. Nu există nicio dovadă și nimeni nu a spus vreodată că s-a infectat la restaurant sau la cafenea, fiindcă noi respectăm regulile de protecție anti-COVID. Distanțare, dezinfecție și multă igienă, din partea angajaților noștri. Bineînțeles că și clienții înțeleg și totul decurge foarte  bine. De aceea noi nu suntem de acord să ne închidă afacerea, să se pună stop activității din horeca. Este o mare greșeală. În fabrici, în hypermarketuri și în școli, acolo este pericolul, fiindcă acolo sunt mulți oameni în grămadă. De acolo vin bolnavii, acolo este riscul mare de infectare, nu la horeca. Cea mai mare problemă este că suntem nevoiți să trimitem oamenii acasă, iar în spatele nostru -a horeca – există un lanț de produse și activități și guvernanții nu vor să înțeleagă câți oameni au de pierdut din spatele nostru, dacă închid restaurantele, hotelurile și cafenelele. Nu numai noi pierdem, ci foarte multe firme din spatele nostru. Eu i-am trimis pe toți angajații acasă și lucrez eu în locul lor. Nu am încotro. Restaurantul l-am închis în martie și nu l-am deschis. Nu poți să îți permiți să plătești 6.500 de euro chirie, fără să produci. Nu ai încasări, nu poți să plătești salariile oamenilor și taxele la stat și chiriile și nici marfa. Oamenii din restaurant toți sunt în șomaj și de la cafenea. În total, 16 oameni, fiindcă așa a vrut guvernul. Statul român pe noi, ca firme, nu ne-a ajutat deloc. Pentru ca să putem rezista la această criză, trebuie să fim sprijiniți de stat, de aceea este statul pentru care plătim taxe. Până în momentul de față, nu ne-a dat o scobitoare, ca și firmă, în afară că s-a dat șomaj tehnic, dar la angajații trimiși acasă, până în august. Noi ca firme nu am simțit nimic, decât că numai am dat din buzunarul nostru. Eu ca firmă nu am avut niciun sprijin. Vrem stabilitate, să ne lase să lucrăm. Munca de 10 ani a fost distrusă în trei luni de pandemie, iar acum urmează încă șase luni de întuneric și criză”, a mărturisit Mihaela.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *